TAKO JE JEDNOSTAVNO!

Uspevaju čak i početnicima: Kako uzgajati JAGODE U SAKSIJI? (KORAK PO KORAK)

0

Najlepši prolećni dar možete uzgajatii na svojoj terasi ili u sobi, a iznenadićete se koliko zapravo nije komplikovano!

foto: Harald Biebel / Panthermedia / Profimedia
foto: Harald Biebel / Panthermedia / Profimedia

Crvene, u obliku srca i tako, tako slatke... Postoji li iko ko ne voli jagode, i na zalogaj i na oko?


Ova zdrava voćka spada u omiljene, kako u prolećnoj sezoni, tako i inače, a mnogi se ne usuđuju da je neguju u saksiji. Velika greška — one mogu da budu idealan dodatak vašoj kućnoj baštici, a ne zahtevaju toliko truda koliko se čini.


Korenski sistem jagoda je vrlo kratak, pa su one pogodne za uzgajanje u saksiji. Nakon što odaberete pravu sortu za sebe, pratite ovo uptustvo korak po korak i iznenadićete se kakva vas poslastica čeka...

 

  • Kakvu posudu odabrati?


S obzirom na plitko korenje jagoda, izbor posuda je najmanji problem — gotovo svaka saksija će biti pogodna. Pored saksija, možete koristiti i stare lonce, cevke, pa čak i limenke, u skladu sa svojim ukusom. Jednako su dobre i viseće korpe, a ako želite u garden centrima možete pronaći posude namenski pravljene za uzgajanje jagoda.

 

jagode
foto: Profimedia
  • U koje doba godine saditi?

 

Ukoliko živite u predelu gde je klima hladna do umerena, najbolje je da uzgajate jagode početkom proleća. Ako planirate da ih držite u zatvorenom prostoru, onda možete da ih posadite bilo kad u toku godine.

 

  • Kakva treba da bude zemlja u kojoj se sade jagode?

 

Pre nego što posadite jagode, u zemlju dodajte đubrivo, u opsegu od 5,3 – 6,5, a potom je đubrite svakih meseca (u doba cvetanja i triput mesečno!). Pogodno je ono koje je bogato kalijumom jer pruža važan mineral koji jagodama nedostaje kada rastu u saksiji.

 

Za uzgajanje jagoda je vrlo važno da zemlja bude kvalitetno i pažljivo drenirana.

 

  • Šta ako se koristi seme?

 

Ukoliko koristite seme jagode, obavezno koristite kvalitetnu mešavinu koja sadrži kompost, zalijte je, pa pustite da se dobro ocedi pre same sadnje.

 

  • Šta ako se korisni sadnica?

 

Korenje presecite vertikalno do desetak centimetara i ostavite da odstoji oko sat vremena u vodi, pa tek onda zasadite. Krunica treba da bude u nivou zemlje, nikako prekrivena njom.

 

jagode, čizkejk
foto: Shutterstock

Pre nego što posadite jagodu, dobro pogledajte sadnicu i obratite pažnju na to ima li ikakve znakove bolesti i obavezno odsecite svaki listić koji deluje staro. Jedan od razloga za to što jagode ne uspevaju u saksijama, često je to što je posađena nezdrava sadnica.


U jednu saksiju posadite najviše 3 biljki, osim ako koristite žardinjeru namenjenu za veći broj sadnica.

 

  • Kako zalivati jagode u saksiji?

 

Zemlja u kojoj rastu jagode mora da bude dobro zalivena, ali ne previše jer prekomerno zalivanje dovodi do truljenja korenja. Zalijte zemlju tek toliko da ne bude vlažna, a za to će vam posebno koristiti posude s većim otvorom na dnu.

 

  • Gde je držati?


U vreme sadnje, biljka bi trebalo minimalno da bude izložena sunčevoj svetlosti, a tokom sezone rasta joj je neophodno više izlaganja direktnom suncu, makar šest sati dnevno, a 10 je idealan broj sati tokom dana.

 

Jagoda
foto: Shutterstock

Zato bi jagoda u saksiji trebalo da stoji na dobro osunčanom mestu i imajte na umu da će plodovi biti ukusniji ako je jagoda duže stajala na suncu.
Ako živite na hladnijem prostoru, noću je obavezno unosite unutra.

 

  • Kada očekivati prve plodove?

 

Imajte na umu da prvih sedam nedelja biljka prolazi kroz vegetativnu fazu i razvoj, pa bi trebalo da uklonite sve pupoljke s biljke. Samo da će ostati snažna i zdrava, a rezultati će biti još bolji.

 

 

makonda-tracker