Držite ih u frižideru i uvek ćete imati osvežavajuće i slatke zalogajčiće
Tradicionalni turski domaći slatkiš koji se služi uz kafu moguće je pripremiti i kod kuće, i to bez previše muke!
Sastojci:
- 200 grama jagoda
- 120 grama šećera u prahu
- limunov sok od pola limuna
- 1,5 kesica želatina (oko 15 grama)
Priprema
Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite jagode, a potom je pomešajte sa želatinom i ostavite da nabubri.
U šerpici pomešajte šećer u prahu s limunovim sokom, dobro promešajte i ugrejte na vrlo tihoj vatri, pa tome dodajte smesu s jagodama i želatinom.
Držite sve dok se želatin ne otopi i pazite da ova mešavina ne proključa — potrebno je samo da bude topla. Zatim skinite ovu smesu s ringle i ostavite da se hladi, pa je mutite nekoliko minuta mikserom sve dok se ne zgusne.
Obložite dublju tepsiju pek-papirom, pa u nju prelijte smesu i stavite na neko hladno mesto ili, ako imate slobodnog prostora, frižider da se stegne. Posle nekoliko sati, secite na koske, pospite šećerom u prahu i služite hladno.