Predstavljamo vam recept za neodoljiv dezert po kojem je turska kuhinja nadaleko poznata
Sastojci:
- litar mleka
- 150 grama šećera
- 70 grama brašna
- 50 grama margarina ili maslaca
- 250 mililitara slatke pavlake
- 50 grama kakaoa
- 100 grama gustina
- 200-300 grama kokosovog brašna
- po želji čokolada ili mleveno koštunjavo voće za posipanje
Priprema
U jednoj dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer i gustin, pa sipajte oko 200 mililitara mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Potom sve spremite kao puding — kad mleko proključa, sklonite ga s vatre, dodajte smesu iz duboke posude i vratite na ringlu uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte 50 grama margarina ili maslaca.
Jedan veliki pleh pospite kokosovim brašnom po celom dnu, i to ravnomerno. Dok je još vruća skuvana smesa, izlijte je na pleh preko kokosa, takođe ravnomerno. Ostavite da se hladi najmanje pola sata.
U odvojenu posudu umutite 200 mililitara slatke pavlake, pa je premažite preko smese u plehu (nakon što se ohladi!). Po želji možete posudite mrvice čokolade ili mlevene bademe, orahe, lešnike... Potom isecite smesu na vertikalne trake široke najmanje pet centimetara, a ne više od osam, i to po široj strani pleha, pa raseći jednom horizontalno, odnosno prepoloviti trake. Nakon toga zarolajte traku u rolnicu, ali budite vrlo oprezni i nežni kako ne bi pukla. Kako rolate, obratite pažnju da pokupite i kokos sa dna pleha.