Ako ste ljubitelj kokosa, onda obavezno isprobajte ovaj kremasti rolat koji će biti savršena zamena za kuglice ili tortu
Obožavamo kolače koji nas podsećaju na kupovni Rafaelo, a često ih možemo i u sopstvenoj kuhinji pripremiti tako da budu još ukusniji i potpuno očaravajući za sve koji ih probaju...
Pored dobro poznatih kuglica i torte, podjednako ukusni su i slatki beli rolati s kokosom i kremom.
Ovaj zimski rolat obiluje kremastim filom, a zbog kokosa i lešnika zovu ga i Rafaelo rolatom!
Sastojci:
Za biskvit
- 5 belanaca
- 3 žumanca
- 130 g šećera
- 70 g brašna
- 70 g kokosa
- 50 ml ulja
Za fil
- 7 žumanaca
- 80 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 30 g kukuruznog skroba
- 350 ml mleka
- 150 ml kondenzovanog mleka
- 80 g pečenih lešnika
- 300 ml slatke pavlake
- + 200 g kokosa
Priprema:
Šećer podelite na dva dela (od 60 i 70 grama). Sa 60 grama umutite belanca, a u odvojenoj posudi žumanca sa 70 grama šećera. Potom pomešajte obe smese i umutite još malo. Dodajte ulje i promeštajte lagano. Sjedinite kokos i brašno i dodajte u smesu.
Izliti u pleh obložen pek-papirom i peći na 170 stepeni oko 25 minuta.
Jaja, šećer i ekstrakt vanile umutite žicom. Dodajte skrob i mutite žicom. Mleko najpre zagrejte (oko deset minuta), pa dodajte u jaja i promešajte.
Vratite u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Prekrijte i stavite u frižider da se hladi (na oko pola sata).
Sipajte kondenzovano mleko i umutite. Prethodno umutite 150 ml slatke pavlake i dodajte u smesu i još malo mutite. Premažite biskvit. Poređajte pečene lešnike i urolajte u rolat.
Ostavite da se ohladi u frižideru (oko 2 sata), pa ostatkom umućene slatke pavlake premažite rolat i pospite ga kokosom. Vratite da se prohladi još sat vremena.