DELUJE NA SVE

Za njenu LEKOVITOST je čuo još Galen: Snaga ovih ljubičastih cvetova je NEOPISIVO ZNAČAJNA za organizam

0

Ova biljka je pomalo zaboravljena kod nas, nezasluženo, a još stari Sloveni su verovali da ona može učiniti čoveka boljim.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Glechoma hederacea je njen latinski naziv, a najlakše ćete je prepoznati po ljubičastim cvetovima, voli da raste u blizini koprive.

 

U srednjem veku Evropljani su koristili ovu biljku kako bi izbistrili pivo i sačuvali njegovu ispravnost tokom pomorskih putovanja, dok u Americi sveže isceđeni sok od ove biljke koriste kod glavobolje, neuralgije i vrtoglavice.

 

Ova zaboravljena biljka se zove dobričica i njeno ime vam dosta toga otkriva.

 

Ima snažno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, pa je zbog toga odlična kod bronhitisa i upale pluća. Ukoliko imate problem sa reumom ili gihtom, dobričica značajno smanjuje bol i otok.

 

Sveže ceđeni sok dobričice je odličan i za ispiranje usne duplje, a ako ga pijete svakog dana po pola čaše pomešane sa medom, ojačaćete imunitet. Sok je odličan i zbog toga što možete da ukapate po nekoliko kapi u nos i time sprečite upale i krvarenja iz nosa, glavobolju, vrtoglavicu i neuralgične bolove.

 

Dobričica je odlična i za lečenje upale bešike, podstiče izlučivanje urina i smiruje upalu, a u poslednje vreme se koristi i za celulit, kako unutrašnja upotreba čajem, tako i spoljašnja upotreba time što napravite obloge od ove biljke.

 

Čaj ćete spremiti vrlo lako tako što ćete preliti dobričicu sa 4dl hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati, a nakon toga stavite na vatru i čekajte da proključa.

 

Možete je dodavati i u ishrani, njen list možete staviti u razne pite ili supe, a cvet možete staviti u salatu. Obratite pažnju dok šetate livadama, pored reka ili jezera i pronađite vašu dobričicu.

 

 

makonda-tracker