AUDIO

OBRATITE PAŽNJU — NIJE ISTO! Kako razlikovati "običan" kašalj od onog koji je simptom kovida?

0

Proteklih godinu dana gotovo za svaku novu sitnicu na telu i u načinu na koji ono funkcioniše većina planete pomislila je da je u pitanju simptom virusa korona, a to posebno važi za kašalj.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Godinu dana kasnije pandemija virusa korona ne jenjava.


Stručnjaci napominju da su najugroženije osobe starije od 65 godina i oni koji već boluju od hroničnih bolesti, a s obzirom na delikatnu situaciju mnogi su zabrinuti čim se zakašlju, budući da je kašalj jedan od glavnih i prvih simptoma oboljenja Covid-19, koje virus korona izaziva.

 

Kako stručnjaci objašnjavaju, ovakav kašalj je suv, odnosno ne prati ga izbacivanje bilo kakvog sekreta.

 


Britanski Radio 2 objavio je prošle godine snimak na kom se može čuti kako zvuči suv kašalj koji se najčešće javlja kao posledica ovog virusa.


Voditeljka Bi-Bi-Sija Lora Foster snimila je koristan opis dva glavna simptoma virusa korona – rekao je voditelj ovog radija Džeremi Vajn.

 

Kad kašljete,a ne iskašljavate sluz, radi se o suvom kašlju. U slučaju virusa korona ne pričamo o takvom kašlju, koji se povremeno pojavi, već o konstantnom kašlju za koji nema drugog objašnjenja poput pušenja ili pročišćavanja grla – istakla je Lora Foster, koja je dodala da na virus treba posumnjati ako kašalj prati i temperatura viša od 37,8 stepeni.


Britanski Mirror objavio je audio-zapis koji je Fosterova snimila.

 

 

 

makonda-tracker