MOĆ PRIRODE

Stimuliše varenje, iskašljavanje, ublažava grčeve: Evo kako vam sve može pomoći moćni LOVOROV list

0

Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost.

 

Čaj od lovora upotrebljava se i u lečenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspešno leči i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

 

Ublažava bolove

 

Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu.

 

Takođe, ova biljka uspešno se bori i protiv reume, a bolove u zglobovima možete lako ukloniti oblogom od lovorovog ulja koje lako možete i sami napraviti. Zgnječite u avanu 20 g svežih (zrelih) bobica lovora koje ćete prokuvati 15 minuta u 1 l ključale vode. Dobijeni sok procedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi. Sa površine pokupite ulje i pomešajte ga s kašičicom nesoljene svinjske masti.

 

lovor
foto: YAY Media AS / Alamy, Profimedia

Dobijenu smesu dobro promešajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj teglici. Na bolno mesto utrljavajte dobijenu mešavinu, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

 

Lovor za iskašljavanje

 

Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

Čaj od ove bilje pokazao se delotvornim za lečenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova.

 

Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

 

 

 

 

 

makonda-tracker