probajte bilo koji

Kako otpušiti nos? 10 prirodnih (i superefikasnih) načina da ponovo "prodišete"

0

Sve što vam je potrebno da vam ovaj deo disajnih puteva ponovo bude prohodan sigurno već imate u kući, a koji god metod da odaberete — on deluje!

foto: pikselstock/shutterstock
foto: pikselstock/shutterstock

Bez obzira na to muči li vas prehlada ili alergijski ili infektivni rinitis, jedan od najčešćih i najneprijatnijih simptoma jeste zapušen nos, usled kog dolazi do nedovoljnog protoka vazduha kroz nazalne kanale.


Uglavnom se veruje da se nos zapuši usled prevelike količine nosne sekrecije, ali češće se to dešava zbog upaljenih krvnih sudova u sinusima. Do toga može da dođe prilikom prehlade, gripa, alergije, infekcije sinusa i niza drugih stanja.
Pored brojnih kapi koje se koriste da nos ostane prohodan, postoje brojna prirodna rešenja koja vam mogu pomoći u tome, pa obavezno probajte nešto s ovog spiska.

 

  • Beli luk

 

beli luk
foto: Shutterstock

Brojna naučna istraživanja dokazala su da je ovo povrće jedan od najmoćnijih darova prirode za očuvanje zdravlja, a narodi širom svega koriste ovo povrće kao deo tradicionalne medicine i za lečenje mnogih bolesti. Zahvaljujući garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo!


Sve što je potrebno jeste da jedan čen belog luka isečete sitno, pa ga pojedete uz obrok ili makar uz parče hleba. Ipak, efekat će biti još bolje ako žvaćete sam beli luk, i to da ga prožvaćete najmanje desetak puta, pa onda da dobro udahnete.

 

  • Vruć tuš

 

Ne samo što treba da pijete više vode, već odmah treba da odete pod tuš kako bi vam para dodatno razredila sekret i rasteretila diajne puteve. Imajte na umu da je ovaj efekat kratkotrajan i da može da se desi da se nos ponovo zapuši, ali u svakom slučaju se tuširajte češće i pomoći ćete sebi!

 

  • Jabukovo sirće

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia

Organsko jabukovo sirće ima brojne pozitivne efekte na zdravlje i jačanje imunog sistema, a dobro je poznato da ono rastvara sluz u telu, pa će pomoći i kod one nakupljene u nosu.


Prokuvajte pola litra vode, pa sipajte u nju tri kašike jabukovog sirćeta i inhalirajte se parom od ove mešavine. Da bi dejstvo bilo još bolje, pokrijte se peškirom, pa će vrela para ići direktno u vaše disajne puteve.

 

  • Tople obloge


Pored vrućeg tuša, možete zagrejati sinuse i oblogama za ovaj deo tela. Dovoljno je da nakvasite toplom vodom peškirić ili ga ugrejete na radijtoru i stavite ga preko čela i nosa, na mesto gde se nalaze sinusi.

 

  • Ren


Izrendajte malo rena, pa pomešajte s kašičicom meda. Ovu smesu stavite na jezik, udahnite kroz nos najmanje deset puta, pa je tek onda progutajte.

 

  • Održavajte vazduh vlažnim

 

muzika, Muzika, opuštanje
foto: Shutterstock

Ukoliko je vazduh u prostoriji suv, dolazi do isušivanja sluzokože, pa se povećava verovatnoća da će doći do upale ili se postojeća upala otežava.
U ponudi je sve više kvalitetnih ovlaživača vazduha koji vam mogu pomoći da održite optimalnu vlažnost, a uz to izbegavajte preteranu upotrebu klima-uređaja.

 

  • Đumbir

 

Narendajte koren svežeg đumbira u bilo koje jelo (idealno u svežu salatu) i on će vam pomoći da "prodišete".

 

  • Pijte više tečnosti


Ako sumnjate da ste se prehladili ili da bolujete od gripa, prvi i najvažniji korak vam je hidratacija. Povišenim unosom tečnosti se sekrecija razređuje i izbacuje, a smanjuje se pritisak na sinuse, što smanjuje i upalne procese i iritaciju. Ukoliko osećate i grlobolju, najbolji izbor su tople tečnosti poput čaja i supa.

 

zdrava žena, zdravlje, čaj, ešerihija koli
foto: Shutterstock
  • Koren sleza


Beli slez je nadaleko poznat po tome što rastvara sluz, pa je jedan od najčešćih sastojaka sirupa za kašalj. Njegov koren je, u skladu s tim, odličan način da brzo i lako otpušite nos — dovoljno je da ga sitno iseckate i ubacite u litar tople vode, pa ga ostavite da odstoji sat vremena i sve prokuvate. Nakon toga se inhalirajte ovom mešavinom i ubrzo će vam nos biti prohodan.

 

  • Inhalacija


Budući da je para efikasna u otčepljivanju nosa, ona će posebno brzo delovati direktnom inhalacijom, odnosno ako je u potpunosti usmerite u disajne puteve. Ako nemate kućni inhalator u koji biste sipali fiziološki rastvor, jednostavno stavite vodu da proključa, a možete joj dodati i prirodne sastojke kao što su esencijalna ulja ili lekovito bilje poput bosiljka. Ne zaboravite da prekrijete glavu peškirom, a potom nagnite glavu iznad tečnosti i udišite paru kako bi se sekret razložio.

 

 

makonda-tracker