važno je znati

Počnite već DANAS: 5 prirodnih načina da OČISTITE PLUĆA od posledica zagađenja vazduha

0

Svake godine od posledica aerozagađenja u Srbiji umre u proseku 6.600 ljudi, a na čitavom evropskom tlu više od pola miliona stanovnika, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bez obzira na to imate li neko hronično respiratorno oboljenje ili ste (aktivni, pasivni ili bivši) pušač, zagađenje vazduha je najveći neprijatelj vaših pluća! Disanje u područjima u kojima je vazduh pun štetnih materija može da ošteti ovaj vitalni organ, čije je zdravlje važno za opšte stanje organizma

 

  • Inhalacija


Jedan od najefikasnijih načina da očistite pluća jeste terapija vodenom parom, odnosno inhaliranje, jer se na ovaj način "otvaraju" disajni putevi i olakšava izbacivanje sluzi.


Pored vrele vode, pomažu inhalacije uz pomoć biljaka, recimo bosiljka, i eteričnih ulja. Ova metoda omogućava brzo olakšanje kod poteškoća s disanjem.

 

  • Kontrolisano kašljanje


Kašalj je, iako neprijatan, koristan alat ljudskog tela — to je prirodan način izbacivanja toksina "zatočenih" u sekretu u disajnom traktu. Uz kontrolisani kašalj, iz pluća se izbacuje suvišan sekret.


Uz to, u zagađenim sredinama suv kašalj je uobičajena reakcija na vazduh lošeg kvaliteta, a njime se izbacuju sluz i prašina, pa se ne treba suzdržavati kada osetite potrebu za kašljanjem. Koristiće i uvežbavanje kontrolisanog kašlja.

 

disanje, osmeh, sreća, spokoj
foto: Shutterstock
  • Zeleni čaj


Jedna od brojnih pozitivnih strana konzuimiranja zelenog čaja je i čišćenje pluća! On sadrži brojne antioksidanse koji smanjuju zapaljenske procese u plućima, štiti nežna tkiva u ovom organu od štetnih efekata utisanja dima, a jedno istraživanje koje je sprovedeno u Južnoj Koreji pokazalo je na uzorku od hiljadu učesnika da osobe koje dnevno piju dve šolje zelenog čaja imaju bolju funkciju pluća od onih koji ga ne konzumiraju.

 

  • Ishrana s antizapaljenskim dejstvom


Namirnice koje deluju protivupalno takođe učestvuju u čišćenju disajnih puteva i olakšavaju poteškoće s disanjem, a tu spadaju kurkuma, višnje, masline, kupusasto povrće, pasulj, orasi... Takođe, koristiće vam i izbegavanje prerađene hrane.

 

  • Med


Ovo malo čudo prirode ima brojne prednosti: delue antioksidativno, antizapaljenski i antimikrobno, a jedan je od najpoznatijih prirodnih lekova za zdrava pluća u brojnim kulturama širom svega. Deluje blagotvorno u lečenju mnogih respiratornih bolesti, uključujući astmu, infekcije grla, tuberkulozu itd, a samo jedna kašika dnevno može da napravi ogromnu razliku.

 

 

makonda-tracker