probajte već danas

Ne zahteva NIKAKAV TRUD, a pomaže: Otkriven neočekivan metod za regulaciju visokog pritiska

0

Pre nekoliko godina, naučnici su utvrdili krajnje jednostavan način da se utiče na povišen krvni pritisak

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Popodnevna dremka mogla bi da bude mnogo više od kratkotrajnog dnevnog predaha, pokazala su istraživanja.


Kako su na jednom skupu kardiologa u Americi objasnili grčki istraživači iz Opšte bolnice "Asklipieio" u Vuli, oni su podelili učesnike svog eksperimenta u "grupe za dremku". Jedna grupa je spavala jednom dnevno, dok je druga san čuvala tek za noć, a redovno im je meren krvni pritisak u toku dana. Učesnici su bili osobe normalnog pritiska, a praćeno je kako dnevna dremka utiče na njega, budući da je poznato da noćni san spušta krvni pritisak.

 

Studijom je utvrđeno da su oni koji su spavali u toku dana u proseku imali niži pritisak od ovih drugih, a za svaki sat sna prosečni sistolni, tj. gornji krvni pritisak bio je za 3 mmHg niži.

 

Aparat za pritisak
foto: Shutterstock

Naravno, ne želimo da ohrabrimo ljude da spavaju satima tokom dana, ali s druge strane ne treba da osećaju krivicu ukoliko nakratko zadremaju, s obzirom na eventualne koristi od toga ― istakao je dr Manolis Kalistratos, jedan od koautora studije.


Štaviše, istraživanjem je utvrđeno da su efekti spavanja tokom dana slični onima koje imaju promene u životnom stilu i terapija!


Na primer, smanjena upotreba alkohola i soli snižavaju krvni pritisak za 3-5 mm Hg ― primetio je dr Kalistratos i dodao da neki lekovi to čine za, u proseku, 5–7 mmHg.

 

 

makonda-tracker