zdravlje

Snižava šećer u krvi i dobar je za digestivni trakt: Ovo su neverovatne blagodeti korijandera za vaš organizam

0

Nešto što karakteriše ovu biljku jeste to da ima veoma jak miris i da to pored gorkog ukusa ponekad odbija ljubitelje kuvanja, ali to i ne mora biti slučaj. Na domaćim pijacama on se može naći pod nazivom kineski peršun

foto: Shutterstock/KatyaPulina
foto: Shutterstock/KatyaPulina

Ovaj neobičan naziv za jednu biljku poznatiju kao korijander, ona ima krupan list, dužu stabljiku i deblju, ako bi je poredili sa peršunom. Međutim, na našim prostora se ne koristi tako često, ali on ima lekovita destva, pa neko preporučuje da se konzumira gusti sok od korijandera.

 

Nešto šta sigurno na bolje može da promeni vašu rutinu jeste ako budete ovaj proizvod dodavali u vaša jela. Šta to zapravo znači? Kada budete korijander koristili za spremanje hrane nećete morati da previše koristite so, a to će automatski smanjiti unos štetnog natrijuma u organizam. 

 

Kineski peršin deluje i kao diuretik, te kao dolazi i do efekta izbacivanja viška vode, a pored toga i snižava krvni pritisak. 

 

Pored ovoga, on je odličan i za funkcionisanje vašeg digestivnog trakta, a doprinosi i jačanju imunog sistema. Antioksidanti takođe smiruju upalne procese u organizmu. Ali i semenke korijandera su odlične tako da ako želite da ih koristite možete ih kupiti u zdravoj hrani, izmrviti i koristiti u čorbama i supama.

 

Ulje kineskog peršuna ima nizak nivo glikemijskog indeksa, pa se preporučuje dijabetičarima. U indijskoj medicini se koristi u kontroli šećera u krvi. Seme možete potopiti uz čaše vode, pa ujutru procedite i popijte.

 

 

makonda-tracker