saznajte

Jedan pomaže u radu mozga, drugi ima NEŽELJENE EFEKTE: Šta je zdravije - PUTER ili MARGARIN?

0

Mnogi su se pitali koja je razlika između ova dva nutritijenta i tako imaju nedoumicu koji da koriste kada pripremaju hranu, ali sada imamo objašnjenje za vas pri čemu ćete sledeći put razmisliti za koji sastojak od ova dva ćete se uhvatiti. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako mnogi kažu, jedna od najzdravijih namirnica u ishrani je maslac ili puter. On u sebi sadrži esencijalne masne kiseline, minerale i vitamine. Ono što je bitno jeste da s eon koristi i u kuhinji i da ne menja svoja svojstva na visokim temperaturama. Sadrži 80 odsto mlečne masti i poznat je već godinama unazad kao prirodni nutritijent. 

 

 

 

Ono šta je veoma zanimljivo jeste to da se puter ne taloži u masnim tkivima i kao takav odličan je za konzumiranje. Ima dosta vitamina koji su neophodni za funkcionisanje organizma odnosno dobar je za održavanje dobrog vida kao i za dobro funckinisanje endokrinog sistema. U sebi takođe sadrži vitamine koje se raygrađuju u mestima, a to su E, D, A i K. U vezi sa ovim npr. vitamin A je dobar za funkcionisanje nadbubrežne i bubrežne žlezde.

Uzgred i vitamin D je dobar za apsorpciju kalcijuma, ali pored toga tu su i snažni antioksidansi kao što su vitamini K i E, kao i selen koji je dobar u borbi protiv slobodnih radikala. Još jedan sastojak koji se nalazi u puteru je laurinska kiselina koja je dobra u borbi protiv gljivičnih infekcija, što je to bitno da za pravilno funkcionisanje organizma. U njemu se nalazi i holesterol koji je dobar za funkcionisanje nervnog sistema dece, kao i mozga kod svih ljudi, pošto ima arahidonsku kiselinu. 

 

Iako je čista mast, on sadrži male količine kazeina kao i mlečnog šećera, te tako decakoja su alergična na kravlje mleko ne smeju da ga konzumiraju. 

 

margarin
foto: Profimedia
  • Margarin

 

On se porizvodi od biljnih ulja, tako što je uz pomoć visokih temperatura doveden u čvrsto stanje. Ovim se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, dobija se bilji ukus i sl. On predstavlja mešavinu izmenjenih i zasićenih masti. Ne sadrži holesterol, ali su hidrogenisane masti dosta opasnije po zdravlje nego holesterol iz putera. u vezi sa ovim izmenjene masne kiseline mogu dati brojne neželjne efekte  blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri i doprinose porastu njegovog nivoa u krvi, uslovljavajući porast lošeg - LDL holesterola (koji je glavni podstrekač arterijskih oboljenja); smanjuju nivo dobrog - HDL. Sve informacije u vezi ovih sastojaka podelila je prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar - nutricionistkinja. 

 

 

makonda-tracker