Mnogi su se pitali koja je razlika između ova dva nutritijenta i tako imaju nedoumicu koji da koriste kada pripremaju hranu, ali sada imamo objašnjenje za vas pri čemu ćete sledeći put razmisliti za koji sastojak od ova dva ćete se uhvatiti.
![foto: Profimedia](/data/images/2017/08/23/17/183717_profimedia0345387524_ff.jpg?ver=1645793336)
Kako mnogi kažu, jedna od najzdravijih namirnica u ishrani je maslac ili puter. On u sebi sadrži esencijalne masne kiseline, minerale i vitamine. Ono što je bitno jeste da s eon koristi i u kuhinji i da ne menja svoja svojstva na visokim temperaturama. Sadrži 80 odsto mlečne masti i poznat je već godinama unazad kao prirodni nutritijent.
Ono šta je veoma zanimljivo jeste to da se puter ne taloži u masnim tkivima i kao takav odličan je za konzumiranje. Ima dosta vitamina koji su neophodni za funkcionisanje organizma odnosno dobar je za održavanje dobrog vida kao i za dobro funckinisanje endokrinog sistema. U sebi takođe sadrži vitamine koje se raygrađuju u mestima, a to su E, D, A i K. U vezi sa ovim npr. vitamin A je dobar za funkcionisanje nadbubrežne i bubrežne žlezde.
Uzgred i vitamin D je dobar za apsorpciju kalcijuma, ali pored toga tu su i snažni antioksidansi kao što su vitamini K i E, kao i selen koji je dobar u borbi protiv slobodnih radikala. Još jedan sastojak koji se nalazi u puteru je laurinska kiselina koja je dobra u borbi protiv gljivičnih infekcija, što je to bitno da za pravilno funkcionisanje organizma. U njemu se nalazi i holesterol koji je dobar za funkcionisanje nervnog sistema dece, kao i mozga kod svih ljudi, pošto ima arahidonsku kiselinu.
Iako je čista mast, on sadrži male količine kazeina kao i mlečnog šećera, te tako decakoja su alergična na kravlje mleko ne smeju da ga konzumiraju.
![margarin](/data/images/2017/09/15/14/186523_profimedia0347532171_ff.jpg?ver=1645793354)
- Margarin
On se porizvodi od biljnih ulja, tako što je uz pomoć visokih temperatura doveden u čvrsto stanje. Ovim se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, dobija se bilji ukus i sl. On predstavlja mešavinu izmenjenih i zasićenih masti. Ne sadrži holesterol, ali su hidrogenisane masti dosta opasnije po zdravlje nego holesterol iz putera. u vezi sa ovim izmenjene masne kiseline mogu dati brojne neželjne efekte blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri i doprinose porastu njegovog nivoa u krvi, uslovljavajući porast lošeg - LDL holesterola (koji je glavni podstrekač arterijskih oboljenja); smanjuju nivo dobrog - HDL. Sve informacije u vezi ovih sastojaka podelila je prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar - nutricionistkinja.