počnite danas!

Tope masne naslage i celulit: 5 namirnica koje treba da jedete ako želite da smršate pre proleća

0

Da biste ubrzali metabolizam, podstakli sagorevanje masti i izvajali telo, uvedite u svoj svakodnevni jelovnik ovu zdravu i ukusnu hranu. Jedite je svakodnevno i sigurno će vam pomoći!

foto: Studio Romantic/shutterstock
foto: Studio Romantic/shutterstock

Da biste se rešili viška kilograma, nisu vam neophodne rigorozne dijete  — lekari i nutricionisti mahom preporučuju uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, a brojna naučna istraživanja pokazala su da su ove ukusne namirnice vrlo efikasne u podsticanju procesa u telu zahvaljujući kojima dolazi do mršavljenja.

 

  • Jaja

 

Jaje, Jaja
foto: Shutterstock

S obzirom na to da sadrže visokokvalitetne belančevine, masti, vitamin D i holin, jaja su idealan izbor za prvi obrok u toku dana!

 

Svi ovi nutrijenti regulišu hormone koji disbalansom mogu da izazovu napade gladi, pa ako doručkujete jaja manja je verovatnoća da ćete pre ručka grickati još nešto ili ubaciti neki međuobrok. Štaviše, istraživanja su pokazala da su ljudi koji za doručak jedu jaja zadovoljniji!

 

  • Tunjevina

 

Tunjevina, Tuna, Testenina, Pasta, Pasta s tunjevinom
foto: Profimedia

Meso tune često je deo dijeta, i to ne bez razloga!


Ova riba bogata je brojnim hranljivim materijama koje poboljšavaju tvoje opšte zdravlje, a uz to su posebno efikasne ukoliko želite da se rešite vika kilograma. Ukoliko jedete tunu iz konzerve, obavezno je procedite kako biste pojeli što manje ulja, odnosno da bi tunjevina bila manje masna, a njom ćete, između ostalog, uneti:

 

 

  • omega-3 masne kiseline, koje pomažu da se hormoni dovedu u ravnotežu i podstiču proizvodnju kolagena (dakle, zatežu kožu), smanjuju upalne procese itd.
  • vitamin B12, koji učestvuje u transportu kiseonika
  • triptofan, aminokiselinu koja reguliše apetit, raspoloženje i san (jer ko ne spava dovoljno, jede veće količine hrane, pokazala su istraživanja!)
  • selen, antioksidansni mineral koji štiti tkiva od oštećenja,
  • fosfor, koji ulazi u sastav ćelijskih membrana...

 

  • Pasulj

 

Prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

Jeste li znali da se pasulj često preporučuje kao vrlo poželjna namirnica u ishrani dijabetičara? Ova mahunarka se u crevima pretvara u žele i usporava apsorpciju šećera iz hrane, zbog čega on ne ulazi u krvotok tako brzo. Zbog visokog udela vlakana, pasulj snižava holesterol, a niskokaloričan je, obiluje proteinima i dalje obilje energije — sve što nam treba za mršavljenje!


Uz to, pasulj može da neutrališe želudačnu kiselinu, pa je vrlo koristan kod problema s varenjem.

 

  • Kupus

 

kupus salata, Kupus
foto: Shutterstock

Možda kupus dijeta nije najomiljenija, ali nije bez razloga među najpopularnijim. Jednostavno, vrlo je efikasna!


Međutim, ne morate da jedete samo kupus, već je dovoljno da ovu namirnicu uvrstite u svoj raznovrsni jelovnik i brzo ćete osetiti njeno dejstvo. Kupus je, naime, niskokaloričan — u 100 grama ovog povrća nalaze se 42 kalorije, a uz to sadrži i brojne hranljive materije koje ubrzavaju topljenje masti. U velikoj količini ima vodu, kao i vitamin C, magnezijum, gvožđe, kalijum...

 

  • Zeleni čaj

 

Čaj, Zeleni čaj
foto: Shaiith/Shutterstock

Sigurno ste bezbroj puta čuli da neko pokušava da smrša uz zeleni čaj, što nije čudo jer je naučno dokazano da ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masnih naslaga. Zahvaljujući snažnom antioksidansu po imenu katehin, zeleni čaj povećava energiju oranizma i delu tako što razbija nataložene masti.


Obično se preporučuje najmanje sedam šolja zelenog čaja, za kog mnogi tvrde da je najzdraviji čaj na svetu, a obično se skuva litar i pijucka u toku dana. Kao i u slučaju svake tečnosti, važno je znati da se ni zeleni čaj ne ispija odjednom, jer u tom slučaju samo projuri kroz telo i izbacuje se kroz urin, već ga treba piti u manjim gutljajima.

 

 

makonda-tracker