probajte od sutra

Rezultati se vide VRLO brzo: 5 stvari koje naučno dokazano UBRZAVAJU METABOLIZAM

0

Da biste se bolje osećali u svojoj koži, bili zdravi i izgledali lepše, dodajte ovo svojoj svakodnevici

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Metabolizam predstavlja proces sagorevanja kalorija koje su unete u organizam. Verovali ili ne, organizam neprestano troši kalorije. S tom činjenicom se slažu eksperti nutricionizma.

 

Postoji najmanje pet načina da se metabolizam ubrza prirodnim putem:

 

1. Unosite više tečnosti

 

Voda
foto: Profimedia

Dobro je poznato da voda ima blagotvoran uticaj na organizam, a istraživanja su pokazala da pola litra vode dnevno ubrzava metabolizam za 30 odsto! Studije više evropskih univerziteta pokazale su da konzumiranje hladne vode pola sata pre obroka deluje tako da se potom pojede manje i da svoj stomak ne opteretite nepotrebnom hranom.

 

Takođe, jutarnja rutina trebalo bi da podrazumeva ispijanje mlake čaše vode sa malo limuna ili meda, koja će podići imunitet i energiju neophodnu za ostatak radnog dana.

 

 

2. Pojačajte unos proteina

 

piletina, Pileći file, meso
foto: Shutterstock

Konzumiranjem proteina u ishrani sprečava se usporavanje metabolizma zbog povećane gojaznosti. Iz tog razloga, organizam je spreman da sagori kalorije. Prerađenu hranu zaboravite. Koristite isključivo zdrave namirnice.

 

Savet nutricionista je da se u toku dana više puta jedu manje porcije, kako bi se izbeglo prejedanje i grickanje iz dosade. Što su intervali između obroka duži, to je vaš metabolizam sporiji, a na taj način se skladište zalihe energije. Stalno gladovanje, kao i držanje dijeta bez prethodne konsultacije s nutricionistom, može da usporimetabolizam, kao i da utiče na indeks telesne težine.

 

3. Više mislite o nutritivnom sastavu hrane

 

badem, ishrana, mršavljenje
foto: Profimedia

Postoji dosta namirnica koje ako koristite na pravi način ubrzavaju imunitet i metabolizam.

 

Zdrave namirnice koje će imati direktan, pozitivan uticaj su: bademi (čija svakodnevna konzumacija ubrzava mršavljenje za više od 60 posto), grejpfrut (sadrži vitamin C i vlakna, pa pomaže razlaganju masnoće). Ali oprezno s njim. Njegova upotreba bi trebalo biti dozirana jer ubrzava rad srca. Zatim, tu su i đumbir (koji se intenzivno koristi za mršavljenje, bilo da je sirov ili kao sastojak u svakodnevnim obrocima) i cimet (jedan od omiljenih začina koji se koristi kao dodatak u pićima, desertima i glavnim obrocima). Često se umesto termički obrađenih ulja preporučuje upotreba kokosovog ulja koje se već odavno koristi kako u ishrani, tako i u kozmetičke svrhe.

 

4. Pomoći će ljuća hrana

 

Ljuta hrana, Papričica
foto: Shutterstock

Potvrđeno je da ljuta hrana ubrzava vaš metabolizam za skoro 10 odsto, jer smanjuje vaš apetit, a kroz to i povećava sitost. Ovo se pogotovo odnosi na ljutu papričicu, kao i na većinu ljutih začina koji sadrže sastojke koji utiču na ubrzanje metabolizma.

 

5. Pravite se Englezi!

 

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Zeleni čaj je dokazano moćan antioksidans. Preporuka je da pijete 2-3 šolje dnevno. Isto tako, fantastičan je za sagorevanje kalorija. Kafa može takođe da ubrza metabolizam, samo ako ne preterate sa njom. Zato je ipak bolja ideja da zamenite kafu čajem.

 

 

makonda-tracker