obratite pažnju

GLAVNI POKAZATELJI BOLESTI SE PROMENILI?! Ovo su najčešći simptomi korone u poslednje vreme

0

Zvanična lista simptoma kovida-19 trebalo bi da se bude proširena, smatraju stručnjaci jer veruju da trenutni spisak može da dovede do neregistrovanih slučajeva

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Visoka temperatura, kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa su samo tri od glavnih simptoma oboljenja kovid-19, koje izaziva virus korona, napominje britanska Nacionalna zdravstvena služba.


Kako ističe grupa stručnjaka iz ove zemlje, Svetska zdravstvena organizacija i još nekoliko zemalja ažurirali su ovu listu i sada se redovno prijavljuju i drugi simptomi, naročito otkad se pojavio delta soj virusa. Prema saznanjima pomenute ustanove, od dolaska ovog soja, u Velikoj Britaniji pacijenti su u 42 odsto slučajeva prijavili kašalj, u 39 procenata glavobolju, a 38 odsto zaraženih oseća iscrpljenost. Četvrtina pacijenata ima bol u mišića, a 32 procenta grlobolju. Interesantno, samo 33 odsto njih je prijavilo groznicu i porast temperature, dok je 21 odsto ispitanih izgubilo čulo mirisa, a 15 odsto je ostalo bez čula ukusa.

 

Novi simptomi korone, Novi simptomi koronavirusa, Novi simptomi virusa korona, Novi simptomi kovida, korona virus, zaštitna maska, kovid
foto: Shutterstock

Odvojeno istraživanje, sprovedeno uz pomoć aplikacije ZOE Covid-19 Symptom Study app, pokazalo je da su sada u Britaniji najčešći pokazatelji bolesti glavobolja, bol u grlu i curenje iz nosa.


Stručnjaci su zabrinuti da bi pridržavanje prvobitnih uputstava za prepoznavanje bolesti, odnosno neažuriranje liste simptoma, moglo da dovede do toga da mnogi slučajevi ostanu nezabeleženi.

 

 

makonda-tracker