Ako zbog posta ne jedete pileće čorbice, svačiju "prvu pomoć" posle simptoma virusa i prehlada, obavezno probajte ovu vegansku čorbu koja obiluje proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima...
Sezona praznika je pred nama, ali dok se radujemo predahu, Novoj godini i Božiću, uveliko su zavladali i virusi i prehlade, a posebno je na snazi grip, i svi oni nam ne daju da uživamo u ovom periodu.
Kako se bliži proslava praznika, okrećemo se masnoj hrani i slatkišima, ali je važno voditi računa i o imunitetu dok uživamo u novogodišnjem raspoloženju.
Ništa ne može da garantuje da ćete 100% izbeći virus, ali čak i ako se razbolite uz pravilnu ishranu sigurno ćete se oporaviti brže. Obično se preporučuje mnogo tečnosti, voća i povrća, a pravi klasik je bakina pileća supa, ali postoji mnogo recepata za domaće čorbice koje jačaju imunitet.
Ukoliko se pridržavate Božićnog posta, dopašće vam se ovaj jednostavan recept koji smo pronašli na medicinskoj platformi Healthline.
Čorba s pečurkama i ječmom
Ova veganska čorba je izuzetno bogata, a njeni ključni sastojci su pečurke, spanać, crni luk i beli pasulj, što je sve čini vrlo bogatom vlaknima, koji mogu da pomognu u jačanju imunog sistema.
Spanać sadrži i mnogo cinka i gvožđa, minerala koji su ključni borbu protiv infekcija, a u ovoj čorbici ćete naći još mnogo korisnih hranljivih materija.
Imajte u vidu da je ona izuzetno bogata natrijumom, kog ima oko 1.607 mg po porciji, a da biste smanjili tu količinu koristite bujon od povrća s manje natrijuma i trudite se da koristite što manje soli.
Sastojci:
(za 4 porcije)
- 600-800 g pečuraka (u originalnom receptu su šitake, ali koristite šta god vam je dostupno)
- 2 glavice ljutike (crnog luka šalota, ali možete da ga zamenite i nekim drugim)
- 1,5 kašika paradajz pirea
- 1,5 kašičica suve majčine dušice
- 1,5 kašičica kima
- 1,5 kašičice mlevenog korijandera
- 1,8 l bujona od povrća
- 270 g ječma
- 360 g spanaća
- 150 g belog pasulja
- malo maslinovog ulja
- so i biber
Priprema
- Dobro operite i iseckajte pečurke, pa očistite i iseckajte crni luk.
- Zagrejte u šerpi malo maslinovog ulja, pa na tome prodinstajte luk i pečurke, oko 10 minuta.
- Umešajte u to paradajz pire, majčinu dušicu, kim, mleveni korijander, so i biber, dobro promešajte, pa ostavite da se krčka jedan minut.
- Sipajte ječam i pasulj, pa nalijte povrtni bujon i sačekajte da proključa. Zatim smanjite vatru na srednju temperaturu i pustite da se kuva oko 30 minuta, odnosno dok ječam i pasulj ne omekšaju.
- Dodajte sitno seckan spanać, pa kuvajte još dva minuta.
- Začinite solju i biberom, dobro promešajte, pa služite toplo.
BONUS VIDEO
Broj obolelih od gripa raste





