ukusne, a moćne!

Dok grip puni domove zdravlja, pazite šta jedete! Ove antizapaljenske namirnice će vam skratiti muke

0

Da, hrana nije čarobni štapić i nećete magično izbeći grip ili ozdraviti za minut ako narendate đumbir u čaj, ali hrana za koju je naučno dokazano da pomaže protiv upale sigurno može da pomogne.

m. Simptomi se obično javljaju 1-4 dana nakon izlaganja virusu , a obično sve počinje malaksalošću i temperaturom.
m. Simptomi se obično javljaju 1-4 dana nakon izlaganja virusu , a obično sve počinje malaksalošću i temperaturom.foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock

Zapaljenje u telu nije nužno loša stvar jer je ono prirodan odgovor organizma na povrede i infekcije.


Međutim, kada upala postane hronična, može tiho da narušava zdravlje i povezuje se sa umorom, bolovima u zglobovima, problemima sa varenjem, hormonima, ali i sa ozbiljnijim stanjima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.


U svakom slučaju, inflamacija ide ruku pod ruku s gripom jer ova virusna infekcija u organizmu pokreće snažan upalni odgovor dok imuni sistem pokušava da se izbori s virusom. Dolazi do upale disajnih puteva, ali i mišića i zglobova, što objašnjava bolove u telu, malaksalost i visoku temperaturu. Ponekad zapaljenje može da zahvati i srednje uvo ili dovede do komplikacija poput upale pluća.

 

Veoma je važno šta jedete i pijete dok vlada grip, naročito ako ga 'zakačite'
Veoma je važno šta jedete i pijete dok vlada grip, naročito ako ga "zakačite"foto: Photoroyalty/Shutterstock

Lekari nam tokom gripa preporučuju odmor, pojačan unos tečnosti, kao i da pažljivije biramo šta jedemo, a dobra vest je da ishrana ima ogromnu moć u ublažavanju zapaljenja jer određene namirnice dokazano pomažu telu da ublaži upalne procese i lakše se regeneriše.

Masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama


Losos, sardine, skuša i haringa sadrže omega-3 masne kiseline (EPA i DHA), koje imaju snažno protivupalno dejstvo. Ako masnu ribu jedete redovno, to može pomoći u smanjenju upale u krvnim sudovima i zglobovima, ali i doprineti zdravlju srca i mozga. Preporučuje se da se riba jede barem dva puta nedeljno.


Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje ima antiinflamatorno svojstvo
Maslinovo ulje ima antiinflamatorno svojstvofoto: Shutterstock/masa44

Ekstradevičansko maslinovo ulje bogato je oleokantalom, jedinjenjem koje deluje slično blagim antiinflamatornim lekovima. Najveći efekat ima kada se koristi hladno, kao dodatak salatama, povrću ili gotovim jelima.

 

Upravo zbog toga mediteranska ishrana važi za jednu od najzdravijih na svetu. Dakle, salata od sardina prelivena maslinovim uljem i imate odličan ručak tokom gripa!


Bobičasto voće

 

Ako imate maline u zamrzivaču, sad je trenutak da ih odledite!
Ako imate maline u zamrzivaču, sad je trenutak da ih odledite!foto: Grzegorz Wozniak / Alamy / Alamy / Profimedia

Borovnice, maline, kupine i jagode prepune su antioksidanasa, naročito flavonoida, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. Osim što štite ćelije, ove voćke povoljno utiču i na imunitet i zdravlje kože, a imaju relativno nizak glikemijski indeks.


Đumbir i kurkuma

 

Dodajte u čaj malo đumbira ili kurkume i biće mnogo zdraviji
Dodajte u čaj malo đumbira ili kurkume i biće mnogo zdravijifoto: peterzsuzsa/Shutterstock

Ova dva začina često se navode kao prirodni saveznici protiv zapaljenja. Kurkuma sadrži kurkumin, snažno protivupalno jedinjenje, dok đumbir može da pomogne kod bolova u mišićima, zglobovima i digestivnih tegoba. Najbolje ih je koristiti redovno, u čajevima, supama ili jutarnjim smutijima.

Zeleno lisnato povrće

 

Kelj je koristan i za srce, oči, krv i kosti...
Kelj je koristan i za srce, oči, krv i kosti...foto: Boommaval / Shutterstock

Spanać, kelj, rukola i blitva su namirnice veoma bogate vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji pomažu telu da se izbori s hroničnom upalom. Posebno su značajni vitamin K i polifenoli, koji imaju zaštitno dejstvo na ćelije i krvne sudove.


Orašasti plodovi i semenke

 

Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana i mnogih vitamina i antioksidanasa
Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana i mnogih vitamina i antioksidanasafoto: Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Orasi, bademi, lešnici, laneno i čia seme sadrže zdrave masti, vlakna i antioksidanse. Jedite ih umereno i orašasti plodovi mogu da doprinesu smanjenju inflamacije, kao i boljoj regulaciji šećera u krvi i holesterola. Međutim, ako vas boli grlo, bolje da izbegavate plodove grublje teksture, poput oraha, dok vam ne bude bolje.


Zeleni čaj

 

Zeleni čaj u providnoj šolji
Zeleni čaj u providnoj šoljifoto: Shutterstock/5 second Studio

Zeleni čaj, koji mnogi smatraju najzdravijim na svetu, sadrži katehine, posebno EGCG, koji imaju snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo. Ako ga pijete redovno, to može pozitivno da utiče na metabolizam, tako što će ga ubrzati, kao i na imunitet i opšte zdravlje!

 

BONUS VIDEO

Lekari upozoravaju na mutacije virusa gripa

 

makonda-tracker