Uz to šta treba da jedemo da bismo ojačali imuni sistem vrlo je važno i šta izbegavati kako bi organizam bio spreman da se izbori s virusima.
U sezoni virusa i prehlade ishrana je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji, a obično pričamo o namirnicama za jačanje imuniteta. Međutim, ono što jedemo može značajno da oslabi imuni sistem i oteža organizmu borbu protiv bolesti.
Tada smo skloniji infekciji i lečenje traje duže, uz više komplikacija, pa je ključno smanjiti unos namirnica koje smanjuju imuni odgovor.
Poznato je da imunitet slabe alkohol, pržena hrana i trans masti, namirnice s visokim udelom natrijuma, visokorafinisane žitarice i preterani kofein, a jedna od najvećih opasnosti je – šećer.
Kako šećer utiče na imunitet?
Stručnjaci ističu da ograničavanje unosa šećera doprinosi snažnijem odgovoru belih krvnih zrnaca, što smanjuje mogućnost da obolimo od prehlade.
– Previše dodatih šećera može da oslabi imunološki odgovor. Visok nivo šećera otežava belim krvnim zrncima da rade svoj posao, što vas čini podložnijim infekcijama. Takođe, podstiče upalne procese, što dodatno opterećuje imuni sistem – objašnjava dr Radž Dašgupta.
Pored čistog šećera, treba se držati podalje i od namirnica kojima je dodat šećer i koje vrlo brzo dižu nivo glukoze u krvi, povećavaju proizvodnju inflamatornih proteina poput faktora nekroze tumora-alfe (TNF-α), C-reaktivnog proteina (CRP) i interleukina-6 (IL-6), koji negativno utiču na imuni odgovor, zaključak je studije objavljene 2020. u medicinskom časopisu Nutrients.
U istraživanju objavljenom 2016. u časopisu The American Journal of the Medical Sciences otkriveno je da visok nivo šećera u krvi može da blokira odgovor neutrofila i fagocita, vrste imunih ćelija koje pomažu u zaštiti od infekcije.
Takođe, medicinska platforma Healthline navodi da visok nivo šećera u krvi može da ošteti funkciju barijere creva i dovede do bakterijskog disbalansa u crevima, što može da poremeti imuni odgovor, pa je telo podložnije infekcijama.
Šećer je udar za "odbrambeni tim" tela
Studija objavljena 2024. godine u listu Frontiers of Immunology pokazala je da konzumiranje dodatih šećera može da smanji broj određenih T-ćelija kod žena koje imaju višak kilograma ili gojaznost.
Upravo te ćelije su vrsta krvnih zrnaca koje pomažu telu da se brani od infekcije, a dr Uma Darži naziva bela krvna zrna "odbrambenim timom organizma".
– Ona stalno kruže krvotokom u potrazi za virusima, bakterijama i drugim patogenima – ističe ona. – Kada pronađu pretnju, telo dobija signal da proizvede još više i tada napadaju i uništavaju patogene, pomažući telu da ozdravi.
BONUS VIDEO
Kako pomeranje sata utiče na imunitet?





