Nije lako zameniti jutarnju kafu čajem, ali to nije jedini način da uživamo u čudesnom zelenom čaju i svim njegovim prednostima! On može da se koristi kao sastojak u mnogim jelima, a uz to što će ukus biti lepši možete biti sigurni da vam je imunitet makar malo jači posle obroka.
Jesen nam se bliži, sezona virusa i prehlada je pred nama, što za one koji su odgovorni prema svom zdravlju znači samo jedno – vreme je za jačanje imuniteta!
Ono što, uz vakcinaciju protiv gripa, svi možemo da uradimo jeste veći unos hrane za jači imuni sistem, koja obiluje hranljivim materijama ključnim za otpornost tela. Zahvaljujući tome ćemo se lakše izboriti s virusima i ako ne uspemo da ih izbegnemo, a dobra vest je što su takve namirnice lako dostupne, jeftine i tako bogate vitaminima i mineralima da će koristi imati i vid, kosti, koža, kosa...
Zašto je zeleni čaj toliko zdrav?
Zeleni čaj je svakako među onim namirnicama koje lekari preporučuju pred sezonu virusa, a on se koristi u medicinske svrhe hiljadama godina, još od drevne Kine.
U jednoj šolji zelenog čaja, od oko 200 ml, pronaći ćete obilje nutrijenata, a tu su vitamini C, B, E, K, zatim minerali mangan, cink, magnezijum, gvožđe...
Zeleni čaj sadrži i katehine, prirodne antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i pružaju brojne druge zdravstvene prednosti, na prvom mestu epigalokatehin-3-galat (EGCG) koji deluje antioksidativno, protivupalno, antimikrobno, ubrzava metabolizam i jača kardiovaskularno zdravlje.
Kako iskoristiti zeleni čaj u ishrani?
Zamenite jutarnju kafu šoljicom zelenog čaja i već ste uradili mnogo za svoj organizam, ali to nije jedini način da se on koristi. Ovaj čaj zapravo ima daleko širu primenu u kuhinji, a u njemu možemo uživati na razne načine.
- Ovsena kaša sa zelenim čajem. Prelijte superzdrave ovsene pahuljice za doručak zelenim čajem umesto vodom ili mlekom za interesantniji ukus i još više hranljivih materija u vašem tanjiru. Dovoljna će biti jedna od šolja od 200 ml na 90 g ovsa, a po potrebi dodajte mleko ili vodu ako želite da kaša bude ređa. Više čaja povećava i unos kofeina, pa je najbolje držati se jasne doze od jedne šolje.
- Pileća supa sa zelenim čajem. U sezoni virusa pileća supica je nezaobilazna za jačanje imuniteta, a dovoljno je da u šerpu dodate 4-8 kesica zelenog čaja pred kraj kuvanja, u zavisnosti od veličine šerpe i količine pilećeg bujona. Na jedan litar bujona stavite četiri kesice, pa dodajte ako sipate više tečnosti.
- Salata sa zelenim čajem. Pomešajte jednu šolju jogurta s polovinom pasiranog avokada, maslinovim uljem, solju, biberom, začinskim biljem po izboru (poput mirođije, peršuna, nane, origana sitno seckanim belim lukom i sokom od limuna, pa sve dobro izblendajte i umešajte kašiku-dve zelenog čaja ili čak malo bilja iz kesice. Time prelijte zelenu salatu i možete biti sigurni da je zdravija!
BONUS VIDEO
Čaj: Isti naziv, drugačije funkcije





