Brz porast šećera u krvi jedan je od glavnih mehanizama organizma za skladištenje masti, a može dovesti i do dugotrajnih posledica. Da biste usporili skok glukoze, važno je voditi računa i o načinu ishrane i o životnom stilu.
Iako se zabrinutost zbog naglih skokova glukoze u krvi obično vezuje za dijabetes, oni su važni i za nivo energije, apetit, raspoloženje, koncentraciju, metabolizam...
Zašto šećer u krvi skače posle obroka?
Nivo glukoze u krvi naglo raste nakon jela jer telo razlaže hranu, naročito ugljene hidrate, na glukozu, koja zatim ulazi u krvotok. To je prirodan proces, jer je glukoza glavno gorivo za ćelije.
Kada nivo šećera poraste, pankreas luči insulin, hormon koji pomaže ćelijama da tu glukozu iskoriste za energiju ili da je sačuvaju u vidu glikogena i masti.
Koliko će brzo i visoko taj nivo skočiti, zavisi od niza faktora, poput vrste hrane (povrće deluje sporije, dok slatkiši podižu glukozu naglo), kombinacije namirnica (na primer, proteini i masti usporavaju rast šećera, metabolizma i osetljivosti na insulin pojedinca...
1. Kombinujte ugljene hidrate s proteinima i mastima
Umesto da jedete hleb ili testeninu kao glavni deo obroka, trudite se da im dodate piletinu, ribu, sir ili avokado. Na taj način će varenje biti sporije, a glukoza će se oslobađati ravnomernije.
2. Jedite složene ugljene hidrate.
Za razliku od slatkiša, sokova i belog brašna, integralne žitarice, povrće i mahunarke podižu šećer postepeno, što je ključno za uravnoteženu ishranu koja se ne održava u tolikoj meri na nivo glukoze u krvi.
3. Prošetajte posle jela.
Takozvani postprandijalni skok šećera može da se snizi značajno ako prošetate makar na 10-15 minuta jer će tako mišići trošiti glukozu iz krvi.
4. Vodite računa o redosledu hrane.
Ukoliko najpre pojedete povrće i proteine, a tek onda ugljene hidrate, skok šećera biće znatno manji.
5. Pazite na glikemijski indeks.
Glikemijski indeks (GI) predstavlja meru koliko brzo hrana izaziva porast šećera u krvi, a namirnice s visokim GI često sadrže mnogo prerađenih ugljenih hidrata i šećera, vare se i apsorbuju brzo i tako mogu da dovedu do naglog skoka glukoze. S druge strane, hrana koja ima nizak glikemijski indeks sporije se razgrađuje, pa će i skok šećera biti sporiji, a takve namirnice su obično bogate vlaknima i proteinima.
BONUS VIDEO
Uskoro će senzori za dijabetes biti obezbeđeni deci besplatno





