riznica vlakana i proteina

Koje brašno smete da jedete ako imate dijabetes i insulinsku rezistenciju? Ne samo što ne štete već mogu i da pomognu

0

Belo brašno je jedna od prvih namirnica koje dijabetičari izbacuju ishrane kad se suoče s dijagnozom, ali to ne znači da nužno morate da se oprostite od hleba i drugih peciva. Postoji mnogo zdravih alternativa koje obiluju vlaknima, proteinima i drugim nutrijentima koje će vam biti od koristi.

To što imate dijabetes ne znači da treba da zaboravite na peciva
To što imate dijabetes ne znači da treba da zaboravite na pecivafoto: YIUCHEUNG/Shutterstock

Ukoliko živite s dijabetesom i insulinskom rezistencijom, odavno ste upozoreni na opasnosti prekomernog unosa ugljenih hidrata.


Zašto dijabetičari treba da pripaze s ugljenim hidratima?


Kada je stanje u organizmu normalno, telo lako razlaže ugljene hidrate i šećere i pretvara ih u sasvim glukozu u količinama koje su dovoljne da ćelije u telu nesmetano funkcionišu. Međutim, transport insulina nije ravnomeran kod dijabetičara, zbog čega se šećer gomila u krvotoku, pa ćelije propadaju jer ne dobijaju neophodno "gorivo".


Ukoliko preterujete s konzumiranjem ugljenih hidrata, nivo glukoze u krvi raste.

Kada je reč o ugljenim hidratima, obično se pominje belo brašno kao jedna od najvećih opasnosti, a ono se može izbeći lako jer su danas u ponudi mnoge alternativne opcije.

 

Belo brašno se ne preporučuje dijabetičarima, ali postoji mnogo zamena
Belo brašno se ne preporučuje dijabetičarima, ali postoji mnogo zamenafoto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Bademovo brašno


Brašno koje se dobija od badema najpoznatije je kao bezglutensko brašno, savršeno za one koji pate od netolerancije na gluten i celijakije. Ono ima malo ugljenih hidrata i obilje proteina, vlakana i zdravih masti, a uz to ima i nizak glikemijski indeks, kojim se računa koliko brzo raste šećer u krvi nakon obroka.


2. Kokosovo brašno


Ova vrsta brašna pravi se od unutrašnjosti kokosa koja je isušena i samlevena, a u poređenju s običnim, pšečničnim, belim brašnom ima manje ugljenih hidrata i više vlakana. To je odlično za dijabetičare jer su istraživanja pokazala da ishrana u kojoj je zastupljeno više vlakana može apsorpciju šećera u krvotoku i pomoći u regulaciji glukoze.


3. Brašno od leblebije


Brašno koje se pravi od leblebija je još jedna bezglutenska opcija, a ima visok udeo proteina, koji su dokazano korisni u prevencijiinsulinske rezistencije.

 

Postoji mnogo alternativa za belo pšenično brašno
Postoji mnogo alternativa za belo pšenično brašnofoto: Shutterstock / LukHt

4. Ovseno brašno


Pravi se mlevenjem valjanog ovsa dok se ne postigne praškasta konzistencija, a ovseno brašno je odličan izvor vlakana, protenia i beta-glukana, posebne vrste vlakana koja snižava nivo šećera u krvi kod ljudi koji imaju dijabetes.


5. Speltino brašno


Spelta, žitarica koja se korisila od davnina, veoma je slična pšenici, ali je bogatija vlaknima. Ima laganiju teksturu i blagoslatkast ukus, a može da se koristi u mnogim slatkim i slanim pecivima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Prevencija i prepoznavanje

 

makonda-tracker