ČIK MU ODOLITE!

Ajvar iz rerne koji će vam trajati do proleća: Zbog jednog trika nema ni prskanja ni nereda u kuhinji

0

Ajvar je nezaobilazna zimnica na našim trpezama, a priprema po receptu koji vam danas predstavljamo je i brža i jednostavnija, pravo iz rerne!

Domaći ajvar od paprike i patlidžana, iz rerne
Domaći ajvar od paprike i patlidžana, iz rernefoto: Shutterstock, Mita Stock Images

Slasni ajvar je nešto bez čega nijedna ostava nije potpuna u Srbiji tokom zime, a još ako je domaći – fenomenalan obrok je zagarantovan!

 

Ako izbegavate da ga pravite na ringli šporeta zbog prskanja i nereda, obavezno probajte recept za bogat domaći ajvar iz pećnice.

 

Umesto klasičnog pečenja na plotni ili roštilju, paprike i patlidžan se peku u rerni, što znatno olakšava proces, a ukus ostaje bogat i autentičan. Ovaj ajvar savršen je za sve prilike, kao namaz, prilog ili dodatak jelima. 

Uz malo truda dobićete ukusnu i izdašnu zimnicu koja će vas oduševiti aromom i teksturom, a ujedno ćete izbeći haos u kuhinji.

 

Domaći ajvar iz rerne

 

Domaći ajvar
Domaći ajvarfoto: Shutterstock / Pedjoni

 

Sastojci:

 

  • 6 kg crvene paprike
  • 2 kg žute paprike babure
  • 3 kg plavog patlidžana
  • 250 ml ulja
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike soli


Priprema

  1. Dobro operite paprike, pa ih osušite, a potom ih ispecite u rerni (pazite da se ne prepeku). Potom ih operite isušite ubrusima, pa poređajte po plehu obloženim pek-papirom.
  2. Patlidžan isecite napola, pa poprskajte uljem i, takođe, ispecite.
  3. Sve pečeno povrće pomešajte u velikoj posudi s poklopcem pa ostavite da se hladi. Zatim oljuštite papriku i izvadite semenke, a patlidžan izdubite kašikom.
  4. Ostavite povrće da odstoji pokriveno tokom noći kako bi pustilo višak tečnosti, pa ga sutradan usitnite u mašini za meso, secku ili drugom aparatu koji koristite.
  5. Prebacite usitnjeno pečeno povrće u posudu za pečenje, pa dodajte šećer i so i dobro promešajte. Pecite oko dva sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a obavezno pokrijte aluminijumskom folijom izbockanom čačkalicom, kako ajvar ne bi prskao po pećnici.
  6. Na samom kraju sipajte ulje, pa dobro promešajte.
  7. Sipajte vruć ajvar u pravilno sterilisane staklene tegle, pa ih ubacite u rernu, gde treba da stoji sve dok se po vrhu ne formira tanka kora.
  8. Izvadite iz rerne, pa ostavite da se hladi. Tek kad je ajvar dobro ohlađen, zatvorite dobro poklopcima.

Čuvajte na suvom i toplom mestu.

 

BONUS VIDEO

Domaćica iz Subotice otkrila tajni sastojak za najukusniji ajvar

 

makonda-tracker