Ajvar je nezaobilazna zimnica na našim trpezama, a priprema po receptu koji vam danas predstavljamo je i brža i jednostavnija, pravo iz rerne!
Slasni ajvar je nešto bez čega nijedna ostava nije potpuna u Srbiji tokom zime, a još ako je domaći – fenomenalan obrok je zagarantovan!
Ako izbegavate da ga pravite na ringli šporeta zbog prskanja i nereda, obavezno probajte recept za bogat domaći ajvar iz pećnice.
Umesto klasičnog pečenja na plotni ili roštilju, paprike i patlidžan se peku u rerni, što znatno olakšava proces, a ukus ostaje bogat i autentičan. Ovaj ajvar savršen je za sve prilike, kao namaz, prilog ili dodatak jelima.
Uz malo truda dobićete ukusnu i izdašnu zimnicu koja će vas oduševiti aromom i teksturom, a ujedno ćete izbeći haos u kuhinji.
Domaći ajvar iz rerne
Sastojci:
- 6 kg crvene paprike
- 2 kg žute paprike babure
- 3 kg plavog patlidžana
- 250 ml ulja
- 3 kašike šećera
- 2 kašike soli
Priprema
- Dobro operite paprike, pa ih osušite, a potom ih ispecite u rerni (pazite da se ne prepeku). Potom ih operite isušite ubrusima, pa poređajte po plehu obloženim pek-papirom.
- Patlidžan isecite napola, pa poprskajte uljem i, takođe, ispecite.
- Sve pečeno povrće pomešajte u velikoj posudi s poklopcem pa ostavite da se hladi. Zatim oljuštite papriku i izvadite semenke, a patlidžan izdubite kašikom.
- Ostavite povrće da odstoji pokriveno tokom noći kako bi pustilo višak tečnosti, pa ga sutradan usitnite u mašini za meso, secku ili drugom aparatu koji koristite.
- Prebacite usitnjeno pečeno povrće u posudu za pečenje, pa dodajte šećer i so i dobro promešajte. Pecite oko dva sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a obavezno pokrijte aluminijumskom folijom izbockanom čačkalicom, kako ajvar ne bi prskao po pećnici.
- Na samom kraju sipajte ulje, pa dobro promešajte.
- Sipajte vruć ajvar u pravilno sterilisane staklene tegle, pa ih ubacite u rernu, gde treba da stoji sve dok se po vrhu ne formira tanka kora.
- Izvadite iz rerne, pa ostavite da se hladi. Tek kad je ajvar dobro ohlađen, zatvorite dobro poklopcima.
Čuvajte na suvom i toplom mestu.
BONUS VIDEO
Domaćica iz Subotice otkrila tajni sastojak za najukusniji ajvar





