NEODOLJIVO ZADOVOLJSTVO

Tart od bobičastog voća: Savršen letnji dezert koji će vas raspametiti!

0

Probajte jednom i biće vam jasno zašto je tart od bobičastog voća kralj svih letnjih poslastica!

TART OD ŠUMSKOG VOĆA SAVRŠEN ZA TOPLE LETNJE DANE
TART OD ŠUMSKOG VOĆA SAVRŠEN ZA TOPLE LETNJE DANE foto: Instagram printskirn / tastystories.feed

Lagano, kremasto, mirisno i prelepo – ovaj tart je kao zagrljaj na tanjiru. I kad dan krene naopako, par zalogaja ovog savršenstva sve može da popravi! A najbolja vest? Pravi se brzo, lako i bez komplikacija.

 

Recept nam stiže sa stranice tastystories.feed, a u glavnoj ulozi su krem punjenje, hrskavi bademi i šaka zamrznutih bobica. Sve što volimo – na jednom mestu.

Šta vam je potrebno?

 

Za koru:

 

  • 200 g brašna
  • 120 g putera
  • 90 g šećera
  • 1 žumance
  • Prstohvat soli

 

Za fil:

 

  • 200 ml pavlake
  • 150 g maskarponea
  • 1 jaje
  • 80 g šećera u prahu
  • 20 g skroba (krompirovog ili kukuruznog)

 

Dodatak:

 

  • 200–250 g zamrznutog bobičastog voća (maline, borovnice, kupine...)
  • 30 g bademovih listića

Kako se pravi?

 

Zamesite testo: U činiji pomešajte brašno, so i šećer. Ubacite hladan puter iseckan na kockice i utrljajte ga rukama dok ne dobijete mrvice. Dodajte žumance i umesite glatko testo.

 

Pripremite podlogu: Rasporedite testo u pleh (prečnika oko 24 cm), izbockajte viljuškom i stavite u frižider na 20 minuta.

 

Pecite koru: Zagrejte rernu na 180°C i pecite podlogu 15 minuta, dok ne dobije boju.

 

Napravite fil: Umutite pavlaku, maskarpone, jaje, šećer u prahu i skrob dok ne dobijete kremastu masu.

 

Sastavite tart: Na polupečenu koru sipajte fil, rasporedite voće i pospite bademovim listićima.

 

Završno pečenje: Vratite u rernu i pecite još 30–40 minuta, dok se sve lepo ne stegne i blago ne porumeni.

 

Ohladite: Najbolje je da tart odstoji preko noći – tada je najukusniji!

 

Mali trikovi velikih kuvara

 

  1. Ako nemate maskarpone – nema panike! Možete ga zameniti pavlakom.
  2. Ne odmrzavajte voće pre pečenja – tako tart neće pustiti previše tečnosti.
  3. Odličan je i sa višnjama, kupinama, jagodama ili miksom svega.

 

Zaključak:


Ovaj francuski klasik u domaćem izdanju je sve što vam treba za trenutak sreće. Spoj kremastog fila, lagano kiselkastih bobica i bademove krckavosti – ukratko: raj za nepce.

 

Bonus video:

Piletina koja budi sva čula 

 

makonda-tracker