Ukoliko uživate u spoju mekanih kora, kremastog fila s primesama hrskavosti, ova poslastica je nešto što jednostavno mora da se nađe na vašem porodičnom meniju.
Egipćanka je čuvena torta s razlogom – raskošna je, ukusna, a uspeva svaki put ako se pažljivo prate svi koraci!
Ova tradicionalna poslastica s korama od belanaca i mlevenih lešnika, bogatim kuvanim filom i grilijažom od karamelizovanih lešnika, ostavlja utisak kojim god povodom da je pravite, bilo da je u pitanju slavska trpeza, rođendan ili svečani ručak.
Uz malo strpljenja i dobru organizaciju, priprema je vrlo jednostavna, a rezultat fantastičan.
Torta Egipćanka
Sastojci
Za kore (sve po tri puta):
- 4 belanca
- 4 kašikešećera
- 15 kašika mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
Fil od žumanaca:
- 12 žumanaca
- 700 ml mleka
- 12 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 3 kesice vanilin šećera
- 200 g putera
- 50 g margarina
Za grilijaž:
- 200 g šećera
- 200 g lešnika
Fil s grilijažom:
- istucani grilijaž
- 300 ml slatke pavlake
Priprema
- Najpre se pravi grilijaž, tako što se na srednjoj temperaturi istopi šećer dok se ne karamelizuje, pa se dodaju sitno sečeni lešnici i promeša. Dok je smesa topla, sipajte je na pek-papir i ostavite da se hladi, pa je ohlađenu istucajte oklagijom.
- Za koru, umutite belanca sa šećerom, pa kad dobijete gust šam dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte, pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Sve ponovite još dvaput, tako da dobijete tri kore.
- Za fil od žumanaca, najpre stavite mleko da se kuva, a za to vreme umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i gustin. Kad mleko počne da ključa, sklonite i sipajte u to žumanca sa šećerom i gustinom, dobro umutite, pa vratite na vatru i kuvajte kao puding, tj. dok se ne zgusne kao krem. Pred kraj dodajte vanilin šećer, promešajte i sklonite da se hladi (najbolje je da sipate u drugu činiju kako ne bi ostalo u vrućoj šerpi i zagorelo). U drugoj činiji umutite puter i margarin, pa u to dodajte ohlađen fil i umutite mikserom.
- Zatim je red na fil od grilijaža, umutite slatku pavlaku (ali pazite da ne bude prečvrst šlag), pa u to ubacite istucan grilijaž, od kojeg ćete odvojiti 3-4 kašike za kasnije ukrašavanje torte.
- Kada ste sve pripremili, torta se slaže jednostavno! Na tacnu za tortu stavite prvu koru, pa nju premažite trećinom fila od žumanaca, a preko stavite trećinu fila s grilijažom. Zatim ponovo ide kora i sve tako redom dok ne potrošite materijal. Na samom kraju pospite odvojenim grilijažom i dekorišite još po želji.
BONUS VIDEO
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije
( Glossy, T.S.R. )





