neodoljiva

Egipćanka je torta za baš sve prilike, a pravi se lako: Veličanstvena poslastica koja se prenosi kroz generacije

0

Ukoliko uživate u spoju mekanih kora, kremastog fila s primesama hrskavosti, ova poslastica je nešto što jednostavno mora da se nađe na vašem porodičnom meniju.

Slojevita torta s lešnicima i grilijažom (ILUSTRACIJA)
Slojevita torta s lešnicima i grilijažom (ILUSTRACIJA)foto: TatyanaNazatin/Shutterstock

Egipćanka je čuvena torta s razlogom – raskošna je, ukusna, a uspeva svaki put ako se pažljivo prate svi koraci!

 

Ova tradicionalna poslastica s korama od belanaca i mlevenih lešnika, bogatim kuvanim filom i grilijažom od karamelizovanih lešnika, ostavlja utisak kojim god povodom da je pravite, bilo da je u pitanju slavska trpeza, rođendan ili svečani ručak.

 

Uz malo strpljenja i dobru organizaciju, priprema je vrlo jednostavna, a rezultat fantastičan.


Torta Egipćanka

 

Torta Egipćanka može da se pravi i s bademima umesto lešnika
Torta Egipćanka može da se pravi i s bademima umesto lešnikafoto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia/

Sastojci


Za kore (sve po tri puta):

 

  • 4 belanca
  • 4 kašikešećera
  • 15 kašika mlevenih lešnika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja


Fil od žumanaca:

 

  • 12 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 50 g margarina


Za grilijaž:

 

  • 200 g šećera
  • 200 g lešnika


Fil s grilijažom:

  • istucani grilijaž
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema

  1. Najpre se pravi grilijaž, tako što se na srednjoj temperaturi istopi šećer dok se ne karamelizuje, pa se dodaju sitno sečeni lešnici i promeša. Dok je smesa topla, sipajte je na pek-papir i ostavite da se hladi, pa je ohlađenu istucajte oklagijom.
  2. Za koru, umutite belanca sa šećerom, pa kad dobijete gust šam dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte, pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Sve ponovite još dvaput, tako da dobijete tri kore.
  3. Za fil od žumanaca, najpre stavite mleko da se kuva, a za to vreme umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i gustin. Kad mleko počne da ključa, sklonite i sipajte u to žumanca sa šećerom i gustinom, dobro umutite, pa vratite na vatru i kuvajte kao puding, tj. dok se ne zgusne kao krem. Pred kraj dodajte vanilin šećer, promešajte i sklonite da se hladi (najbolje je da sipate u drugu činiju kako ne bi ostalo u vrućoj šerpi i zagorelo). U drugoj činiji umutite puter i margarin, pa u to dodajte ohlađen fil i umutite mikserom.
  4. Zatim je red na fil od grilijaža, umutite slatku pavlaku (ali pazite da ne bude prečvrst šlag), pa u to ubacite istucan grilijaž, od kojeg ćete odvojiti 3-4 kašike za kasnije ukrašavanje torte.
  5. Kada ste sve pripremili, torta se slaže jednostavno! Na tacnu za tortu stavite prvu koru, pa nju premažite trećinom fila od žumanaca, a preko stavite trećinu fila s grilijažom. Zatim ponovo ide kora i sve tako redom dok ne potrošite materijal. Na samom kraju pospite odvojenim grilijažom i dekorišite još po želji.

BONUS VIDEO

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

 

makonda-tracker