Idealan izbor za odmor, prijatne trenutke ili samo ugodno veče kod kuće
Kao deca, mnogi od nas su se radovali Eskimo sladoledu – čokoladnoj glazuri, mekom kremastom središtu, prijatnom ukusu koji je ostavljao slatke uspomene.
Ove senzacije su vešto otelotvorene u Eskimo torti – desertu koji kombinuje mekani biskvit, krem, aromu kondenzovanog mleka i hrskavi sloj čokolade.
Ova torta nije samo ukusna, već i neverovatno lepa, idealna je za praznike, porodična okupljanja ili kao poseban poklon napravljen ručno. A što je najvažnije, lako se pravi kod kuće.
Sastojci:
Za biskvit
- 160 g pšeničnog brašna
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 30 g kakaa
- 100 ml mleka
- 70 g kokosovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- So
Za krem:
- 250 ml mleka
- 1 jaje
- 30 g kukuruznog skroba
- 20 g vanilin šećera
- 180 g putera
- 180 g kondenzovanog mleka
Za impregnaciju:
- 50 ml mleka
Za dekoraciju:
100 g crne ili mlečne čokolade
10 g putera
Orasi ili lešnici
Priprema:
Korak 1: Pravljenje biskvita
- U velikoj posudi umutite 5 jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postane penasto i lagano (5-8 minuta mikserom).
- Sipajte mleko i puter, mutite još 30 sekundi na maloj brzini.
- Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo u tečnost. Lagano mešajte dok ne postane glatko.
- Sipajte testo u pleh. Pecite na 180°C oko 45-50 minuta. Proverite da li je spremno drvenim ražnjićem.
- Gotov biskvit ohladite, izvadite iz kalupa i isecite na dva jednaka sloja od 2,5-3 cm.
Korak 2: Krem
- U činiji pomešajte jaje sa skrobom, dodajte mleko, dobro promešajte žicom za mućenje.
- Sipajte smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, dok se ne zgusne.
- Skinite sa vatre, prebacite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Korak 3: Krem od putera
- U posebnoj posudi umutite omekšali puter sa kondenzovanim mlekom i vanilin šećerom (2 min).
- Dodajte ohlađeni krem i sve zajedno mutite dok ne postane penasto i glatko.
Sklapanje torte
- Donji biskvit natopite mlekom i stavite ga u kalup ili obruč za pecivo.
- Nanesite svu kremu odozgo, ravnomerno rasporedite i zbijte.
- Pokrijte drugim slojem kore i takođe ga natopite mlekom.
- Stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata (poželjno preko noći).
Dekorisanje
- Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici (u intervalima od 20-30 sekundi).
- Prekrijte vrh torte glazurom.
- Po želji, napravite uzorak tankih pruga ili slučajnih mrlja.
- Pospite ivice seckanim orasima za kontrast teksture (ili bobicama)
Savet
- Nemojte previše dugo mutiti testo nakon dodavanja suvih sastojaka.
- Uvek ohladite kremu na sobnu temperaturu pre dodavanja putera, u suprotnom može da se odvoji.
- Koristite kvalitetnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaoa, to će uticati na ukus glazure.
- Za svečani izgled, dodajte bobice ili mentu.
Eskimska torta je oličenje ravnoteže između klasike i nežnosti. Kremasta, čokoladna, lagana, ali istovremeno bogata, dopašće se i odraslima i deci.
Bonus video:
Piletina koja budi sva čula




