Osim u Rusiji u njemu se uživa širom sveta

Ruska tradicinalna kuhinja je bogata brojnim specijalitetima koji su se proširili na čitav svet.
Od ukusnog boršča, ruske salate u nešto drugačijem obliku od one koju mi pravimo, pa sve do medovika, starinskog kolača koji se prenosio s generacije na generaciju i tako stigao i do nas.
Medovik je tradicionalna ruska torta sa medom, poznata i pod imenom medena torta. Njena glavna karakteristika su tanke, karamelizovane kore sa medom i kremasti fil – obično od kisele pavlake ili slatke pavlake, a nekad i sa dodatkom kuvanog mleka, vanile ili kondenzovanog mleka (dulce de leche).
Sastojci:
Za kore:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 110 g meda (oko 1/3 šolje)
- 115 g putera (pola pakovanja)
- 2 kašičice sode bikarbone
- 375–440 g brašna (3 do 3,5 šolje, prosejano)
Za fil:
- 450 g pavlake (kisela pavlaka, puna masnoća)
- 375 ml slatke pavlake (može i bez ako želiš jači ukus)
- 100–150 g prah šećera (po ukusu)
- 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile

Priprema:
U šerpici na pari (ili na vrlo blagoj vatri), umutiti jaja, šećer, med i puter.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini (ne sme da proključa!). Dodati sodu bikarbonu – smeša će zapeniti i posvetleti. Mešati još 2-3 minuta.
Skloniti sa vatre i postepeno dodati brašno. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi. Podelite testo na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvući tanko (oko 2 mm debljine), oblikovati po šablonu (npr. tanjir), i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 5–6 minuta – dok ne porumene.
Ostatke testa ispeći i sačuvati za posipanje preko torte.

Fil:
Umutiti kiselu pavlaku, slatku pavlaku, prah šećer i vanilu dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Po želji možete umutiti posebno slatku pavlaku pa je lagano umešati u kiselu, za penastiji fil.
Slaganje:
Na svaku koru stavljati fil, ravnomerno razmazati. Kada složite sve kore, premažite tortu i sa strane.Usitniti pečene ostatke kora i posuti preko cele torte.Pokrijte tortu i ostavite u frižideru da odstoji preko noći – da se kore lepo natope i omekšaju.
Bonus video:
Lignje na morski način?