recept

Recept za MEDOVIK koji budi sva čula: Starinski kolač za koji kažu da je ponos ruske tradicionalne kuhinje

0

Osim u Rusiji u njemu se uživa širom sveta 

NAJLEPŠI KOLAČ S MEDOM PO STAROM RECEPTU
NAJLEPŠI KOLAČ S MEDOM PO STAROM RECEPTUfoto: Shutterstock / Vladislav Noseek

Ruska tradicinalna kuhinja je bogata brojnim specijalitetima koji su se proširili na čitav svet.

 

Od ukusnog boršča, ruske salate u nešto drugačijem obliku od one koju mi pravimo, pa sve do medovika, starinskog kolača koji se prenosio s generacije na generaciju i tako stigao i do nas.

 

Medovik je tradicionalna ruska torta sa medom, poznata i pod imenom medena torta. Njena glavna karakteristika su tanke, karamelizovane kore sa medom i kremasti fil – obično od kisele pavlake ili slatke pavlake, a nekad i sa dodatkom kuvanog mleka, vanile ili kondenzovanog mleka (dulce de leche).

Sastojci:

 

Za kore:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 110 g meda (oko 1/3 šolje)
  • 115 g putera (pola pakovanja)
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 375–440 g brašna (3 do 3,5 šolje, prosejano)

 

Za fil:

  • 450 g pavlake (kisela pavlaka, puna masnoća)
  • 375 ml slatke pavlake (može i bez ako želiš jači ukus)
  • 100–150 g prah šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
MEDOVIK JE OMILJENI RUSKI KOLAČ
MEDOVIK JE OMILJENI RUSKI KOLAČ foto: Shutterstock

Priprema:

 

U šerpici na pari (ili na vrlo blagoj vatri), umutiti jaja, šećer, med i puter.

Mešati dok se sve ne otopi i sjedini (ne sme da proključa!). Dodati sodu bikarbonu – smeša će zapeniti i posvetleti. Mešati još 2-3 minuta.

 

Skloniti sa vatre i postepeno dodati brašno. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi. Podelite testo na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvući tanko (oko 2 mm debljine), oblikovati po šablonu (npr. tanjir), i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 5–6 minuta – dok ne porumene.

 

Ostatke testa ispeći i sačuvati za posipanje preko torte.

PREMEKANE KORICE S MEDOM ĆE VAS ODUŠEVITI
PREMEKANE KORICE S MEDOM ĆE VAS ODUŠEVITI foto: Shutterstock

Fil:

 

Umutiti kiselu pavlaku, slatku pavlaku, prah šećer i vanilu dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Po želji možete umutiti posebno slatku pavlaku pa je lagano umešati u kiselu, za penastiji fil.

 

Slaganje:

 

Na svaku koru stavljati fil, ravnomerno razmazati. Kada složite sve kore, premažite tortu i sa strane.Usitniti pečene ostatke kora i posuti preko cele torte.Pokrijte tortu i ostavite u frižideru da odstoji preko noći – da se kore lepo natope i omekšaju.

 

Bonus video:

Lignje na morski način?

 

Error in getting video.

 

makonda-tracker