čik mu odolite!

Jaje na oko je savršen kolač za Uskrs: Kora mu je mekana, fil lagan i kremast, a može da posluži i kao dekoracija

0

Uskršnji ručak savršena je prilika da napravite ovaj neodoljivi dezert čiji je izgled inspirisan jajima na oko, a ukus mu je fenomenalan. I pravi se tako lako!

Kolač jaje na oko je idealna poslastica za uskršnju trpezu
Kolač jaje na oko je idealna poslastica za uskršnju trpezufoto: Lizaveta_K/Shutterstock

Predstojeći Uskrs prilika je da predahnemo i okupimo porodicu oko trpeze, uz bogato posluženje, koje će se završava dezertom po svačijem ukusu. Među takve domaće slatkiše, kojih se ipak ne setimo često, jeste i čuveni kolač jaje na oko, s razlogom popularan širom sveta.


Ova poslastica, koja nam stiže iz nemačke kuhinje, poznata kao Spiegeleierkuchen, neodoljiv je spoj mekanog biskvita i laganog fila, a poslužiće i kao fantastična dekoracija zbog svog upečatljivog izgleda.


Poslednji korak, s providnim prelivom, nije obavezan, ali će učiniti da kolač izgleda još lepše.

 

Spiegeleierkuchen, čuveni nemački kolač poznat kod nas kao jaje na oko
Spiegeleierkuchen, čuveni nemački kolač poznat kod nas kao jaje na okofoto: Oksana_Schmidt/Shutterstock

Sastojci:

Za koru

  • 4 jajeta
  • 12 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika mleka


Za fil

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 8 kašika šećera
  • 3 čaše kisele pavlake


I još:

  • kompot od kajsija (može i od suvih)
  • 1 kesica providnog preliva za tortu
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml vode

 


Priprema

 

  • Umutite jaja i šećer mikserom dok ne bude penasto, pa dodajte ulje i mleko i mutite još minut.
  • Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i mutite najmanjom brzinom dok smesa ne bude homogena.
  • Sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  • U jednoj činijici razmutite puding od vanile u malo mleka, a ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite da se kuva. Kad mleko počne da ključa, sklonite i umešajte razmućen puding, pa vratite na tihu do srednju vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite da se malo prohladi.
  • Dok je puding još uvek topao, dodajte kiselu pavlaku i miksajte dok ne smesa ne bude kompaktna i fino kremasta. Ostavite da se ohladi potpuno.
  • Kad je i kora ohlađena, izbockajte je čačkalicom, pa kašikom prelijte manjom količinom tečnosti iz kompota od kajsija kako bi kolač bio sočniji.
  • Zatim nanesite dobro ohlađen fil, a preko njega poređajte polovine kajsija iz kompota, okrenutih tako da podsećaju na žumanca na jajetu na oko.
  • Providni preliv za tortu pomešajte s dve ravne kašike šećera, pa postepeno, dok mešate, dodajte 250 ml vode. Zagrejte uz neprestano mešanje dok ne provri, pa na tihoj vatri mešajte još minut i ostavite da se ohladi, oko 10 minuta.
  • Kad preliv počne da se želite, nanesite na kolač kako bi dobio sjaj.

 

BONUS VIDEO

Ukoliko ste postili Uskršnji post, ne prejedajte se u nedelju

Error in getting video.

 

makonda-tracker