slovensko remek-delo

Čuva imunitet, jača telo, a ukus je NEVEROVATAN: Moćni ukrajinski BORŠČ, najpoznatija čorba na svetu (RECEPT)

1

Ova bogata čorba izdvaja se zanimljivim izgledom, ali je planetu osvojila nečim drugim – jakim ukusom i obiljem hranljivih sastojaka.

foto: AS Food studio/Shutterstock
foto: AS Food studio/Shutterstock

Neobičnog imena, neobičnog izgleda, neobičnog ukusa... Ništa kod boršča nije zanemarljivo, dosadno i bledo.


Ova kisela čorba, koja potiče iz istočne Evrope i zapadne Azije, postala je vremenom najpoznatija na svetu, iz niza razloga.


Svoje neobično ime boršč je dobio po slovenskoj reči борщ, koja potiče od praslovenskog bŭrščǐ , što znači "medveđa šapa". Ova zeljasta biljka dugo je bila glavni sastojak boršča, ali kako su se izmišljale nove varijante čorbe, tako je on postepeno izlazio iz recepata, pa danas nije obavezan. Ipak, ime se zadržalo i danas nema kutka planete gde se ne zna za čudesnu crvenu čorbu.

 

Postoje brojne vezije, a najpoznatiji je ukrajinski boršč, koji ni sam nije najjasnije definisan – u svakoj regiji pravi se na drugi način. Na primer, iako se u većini recapata nalaze svinjetina ili govedina, u Kijevu ćete najčešće naići na čorbu od jagnjetine i govedine, a u Poltavskoj oblasti, gde se mahom uzgaja živina, obično prave boršč od piletine, pačetine ili guščetine. Upotreba tikvica i jabuka je karakteristična za Černigovsku oblast, dok se u Lavovu često u ovu čorbu stavljaju komadići viršli i kosti.


Bilo kako bilo, boršč je, pre svega zbog toga što mu je ključni sastojak cvekla, jelo koje je poznato po svojim prednostima za zdravlje i dejstvu "imunobombe", a ovo je neki osnovni recept koji lako može da se prati na našim prostorima.

 

Boršč
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 grama celera
  • dve šolje lišća celera
  • 700 grama govedine
  • kilogram kosti za supu
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • lovorov list po ukusu
  • pola kašičice soli, više po ukusu
  • kašičica bibera
  • pola kilograma cvekle
  • 200 grama kupusa
  • 200 grama paradajza
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike sirćeta
  • kašika putera, margarina ili ulja

 

Priprema


Sitno iseckajte glavicu i po luka, lišće celera i šargarepe i stavite da se dinsta u šerpi. Kosti i meso posolite, dodajte, pa nalijte u litar i po vode i ostavite kuva. Dodajte malo rendane cveklu i vrlo malo celera, biber i lovorov list. Sipajte šećer, biber, kupus i sirće i ostavite da krčka oko pola sata. Po potrebi dodajte vodu.

 

U dubljem tiganju prodinstajte beli luk i pola preostale glavice crnog, pa dodajte preostalu cveklu i celer. Dinstajte nekoliko minuta, pa sipajte sitno seckan paradajz i posle nekoliko minuta dinstanja, ovu smesu dodajte čorbi. Neka se kuva još pola sata.


Služite vruće ili toplo, uz dodatak kašike kisele pavlake po ukusu.

 

Prijatno!

 

 

makonda-tracker