Ruski kolač medovik prava je poslastica po ukusu sladokusaca, a iako deluje komplikovano, njegova priprema je vrlo jednostavna
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog Iliju Gromovnika, jednog od najpoštovanijih svetaca na našim prostorima.
Postoji mnogo verovanja i običaja koji se vezuju za ovaj praznik, a jedan od najstarijih jeste da se na Svetog Iliju jede med kako bismo bili zdravi cele godine.
Ukoliko niste ljubitelj samog meda i presladak vam je, a voleli biste da on bude zastupljen u vašoj ishrani na praznik, obavezno probajte starinski ruski kolač koji se pravi od meda. U pitanju je medovik, kolač koji se sastoji od više bogatih kora u čijem je sastavu med i kremastog fila, a bio je vrlo popularan u Sovjetskom Savezu.
Sastojci
Za testo:
- 500 grama brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 cela jajeta
- 3 kašike meda
- 180 grama putera
- 180 grama šećera
- na vrh kašičice cimeta
Za fil:
- čaša kisele pavlake
- 400 grama šećera
I još:
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
- Pomešajte u činiji šećer i kiselu pavlaku, pa dobro umutite žicom i stavite da odstoji poklopljeno u frižideru do filovanja.
- Potom na srednjoj vatri otopite puter, šećer i med, pa sklonite s ringle.
- U to sipajte sodu bikarbonu i cimet, pa dobro promešajte.
- U jednoj činiji umutite jaja mikserom, pa ih sipajte u smesu s medom, sve vreme muteći.
- Postepeno dodajte brašno, uz neprekidno mešanje, sve dok ne dobijete fino i mekano testo.
- Potom testo podelite na šest delova i svaki ubacite u odvojenu kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na sat vremena.
- Nakon toga ga razvucite oklagijom, pa stavite između svake kore po jedan list pek-papira i tako razvučeno vratite u frižider na pola sata do sat vremena.
- Zatim izvadite prvu koru, pa je pecite oko sedam minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni i to ponovite sa svim korama dok ne budu braon boje. Ostavite da se hlade.
- Ranije pripremljeni fil dobro promešajte, pa podelite na pet delova. Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne utrošite materijal, pa stavite u frižider.
- Idealno je da medovik odstoji 24 sata (ali ko će to da čeka), pa ga možete izvaditi sutradan i odmah iseći ivice tako da budu ravne.
- Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom, pa time premažite ovu poslasticu.
BONUS VIDEO Saveti pčelara kako da prepoznate PRAVI med