morate probati

Tradicionalni turski recept za sarmice od zelja: Priprema je jednostavna, a rezultat – rapsodija ukusa & čista čarolija

0

Pratite smernice korak po korak i uživajte u autentičnom ukusu Turske u svom domu

Turski recept za sarmice od zelja je posebno lep
Turski recept za sarmice od zelja je posebno lepfoto: Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Ako tražite recept za savršene turske sarmice od zelja, na pravom ste mestu. Ovaj tradicionalni specijalitet odiše bogatim ukusima i savršenim spojem začina.

 

Mekano zelje obavija sočan nadev od pirinča i mesa, stvarajući harmoniju ukusa u svakom zalogaju.

 

Sarmice od zelja često se pripremaju u turskim domaćinstvima kao specijalitet za porodična okupljanja i svečane prilike.

Sastojci

 

  •  Listovi vinove loze 300 g – oko 70 – 80 listova
  • 1 šolja pirinča baldo ili arborio
  • 2 glavice luka sitno iseckane 400 gr
  • Maslinovo ulje, 150 ml
  • Pinjoli, 25 g
  • Crna ribizla, sušena, 25 g – 2 kašičice
  • Mleveni cimet, 1 kašičica
  • Mleveni pimento, 1 kašičica
  • Suva menta, 2 kašićice
  • Crni biber, 1/2 kašičice
  • Šećer, 2 kašičice
  • Sol, 2 kašičice
  • 1 šolja vode, 200 ml
  • Limunov sok, ½ limuna, 2 kašike
  • Kopar, seckani, 1/2 šolje
  • Peršun, seckani 1/4 šolje (opciono)
  • Kriške limuna i ekstra devičansko maslinovo ulje za ukras

 

PRIPREMA

 

  1. Potopite pirinač u slanu toplu vodu na 1 sat, operite i isperite dok voda ne bude bistra. Potopite i listove vinove loze u vodu na 1 sat; operite, isperite i ocedite. Ako koristite sveže / nekuvane listove ili ako nisu mekani, blanširajte u kipućoj vodi 2 minuta
  2. Luk vrlo sitno iseckati. U tiganju zagrejati 100 ml maslinovog ulja i pržiti pinjole dok ne porumene. Dodajte luk i pržite 15 minuta uz stalno mešanje dok ne omekša i ne postane svetlobraon. Dodajte pirinač i pržite 2-3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte ribizle i mešajte još 1-2 min.
  3. Dodajte začine: cimet, pimento, nanu, crni biber, šećer i so. Promešajte i pomešajte da se svi sastojci sjedine i dodajte 1 šolju vrele vode i 2 kašike limunovog soka. Pokrijte poklopcem i kuvajte dok se voda ne upije. Isključite ringlu i prebacite fil u činiju / pleh da se ohladi.
  4. Kada se prohladi dodati seckani kopar i peršun i izmešati da se sjedini i ostaviti na stranu. Položite listove vina, sjajnom stranom nadole, grubom stranom sa venama okrenutim nagore. Odrežite vrh stabljike i dodajte 1 kašičicu fila na sredinu listova. Preklopite stranice listova u sredinu i urolajte list da umotate fil u cilindar. Stavite nekoliko praznih listova vina na dno velikog lonca i pokapajte malo maslinovog ulja.
  5. U šerpu rasporedite sarme i na njih dodajte par kriški limuna. Pokrijte teškom pločom koja stane u lonac i lagano pritisnite. Dodajte 50 ml maslinovog ulja na vrh i dodajte vrelu vodu dok umotani listovi ne budu malo potopljeni (oko 300 ml). Pokrijte poklopac i uključite vatru i kada proključa prebacite na nižu vatru i kuvajte 40 – 45 min.
  6. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja ili poslužite hladno. Pre serviranja ukrasite kriškama limuna i pokapajte ekstra devičansko maslinovo ulje.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Burger, čips i sos - jelo sa puno prostora za kreativnost u Komšiluku!

 

makonda-tracker