neobična, a fantastična

Posna musaka bez krompira: Nikad niste probali ništa slično, a u kući neće biti gladnog stomaka

0

Ako ste ljubitelj veganske kuhinje ili planirate jelovnik za predstojeći Uskršnji post, nikad dosta ideja za ručak bez mesa, zar ne?

Neobična ideja za posni, veganski ručak: jelo inspirisano musakom, bez krompira i mlevenog mesa
Neobična ideja za posni, veganski ručak: jelo inspirisano musakom, bez krompira i mlevenog mesafoto: Irina Rostokina/Shutterstock

Musaka je jedno od omiljenih jela širom Balkana, a ona ima mnogo varijanti.

 

Pravom turskom i grčkom musakom smatra se ona od plavog patlidžana, mnogi obožavaju recept sa tikvicama, dok za mnoge u Srbiji nema kvalitetne i zasitne musake bez krompira. Obavezan sastojak uglavnom je mleveno meso, dinstano s lukom, ali ni ono ne mora da bude tu!

 

Složenac od bundeve i pečuraka inspirisan musakom može biti odlična zamena, a u pitanju je zasitno i izdašno jelo koje se pravo vrlo brzo i jednostavno i izvanrednog je ukusa.

Sastojci:

 

  • 800 g bundeve (rendane ili rečene na male kriške)
  • pakovanje pečuraka (najmanje 400 g)
  • 500 ml biljnog mleka po izboru (sojino, bademovo, ovseno, pirinčano – mada je ono preslatko), koje možete zameniti i kiselom vodom
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 kašika pelata
  • 1 kašika mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi
  • začinsko bilje po želji: mirođija, peršun, majčina dušica...


Priprema

 

  1. Na ulju propržite posoljen crni luk koji ste iseckali sitno, pa preko dodajte pečurke sečene na tanke listove.
  2. Promešajte i krčkajte svega nekoliko minuta, pa isključite vatru i dodajte mlevenu papriku, pelat i biber i dobro promešajte. Slobodno stavite više bibera jer će to umanjiti sladak ukus bundeve i jelo neće biti preljuto. Promešajte, ubacite začinsko bilje, ostavite jedan minut na vreloj ringli, pa sklonite.
  3. Bundevu izrendajte ili isecite na kriške.
  4. Sipajte ulje u vatrostalnu posudu i lepo razmažite, pa poređajte jedan sloj bundeve. Preko toga stavite sloj pečuraka sa začinima, potom bundevu i ponavljajte dok ne potrošite materijal. Trebalo bi da završite slojem bundeve.
  5. Preko svega sipajte biljno mleko ili kiselu vodu, pa pospite biljem po želji.
  6. Pecite u rerni pretodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 35-40 minuta.

 

BONUS VIDEO

Hamburek osvojio Srbiju

 

makonda-tracker