Ako ste ljubitelj veganske kuhinje ili planirate jelovnik za predstojeći Uskršnji post, nikad dosta ideja za ručak bez mesa, zar ne?

Musaka je jedno od omiljenih jela širom Balkana, a ona ima mnogo varijanti.
Pravom turskom i grčkom musakom smatra se ona od plavog patlidžana, mnogi obožavaju recept sa tikvicama, dok za mnoge u Srbiji nema kvalitetne i zasitne musake bez krompira. Obavezan sastojak uglavnom je mleveno meso, dinstano s lukom, ali ni ono ne mora da bude tu!
Složenac od bundeve i pečuraka inspirisan musakom može biti odlična zamena, a u pitanju je zasitno i izdašno jelo koje se pravo vrlo brzo i jednostavno i izvanrednog je ukusa.
Sastojci:
- 800 g bundeve (rendane ili rečene na male kriške)
- pakovanje pečuraka (najmanje 400 g)
- 500 ml biljnog mleka po izboru (sojino, bademovo, ovseno, pirinčano – mada je ono preslatko), koje možete zameniti i kiselom vodom
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 kašika pelata
- 1 kašika mlevene paprike
- so i biber po ukusu
- ulje po potrebi
- začinsko bilje po želji: mirođija, peršun, majčina dušica...
Priprema
- Na ulju propržite posoljen crni luk koji ste iseckali sitno, pa preko dodajte pečurke sečene na tanke listove.
- Promešajte i krčkajte svega nekoliko minuta, pa isključite vatru i dodajte mlevenu papriku, pelat i biber i dobro promešajte. Slobodno stavite više bibera jer će to umanjiti sladak ukus bundeve i jelo neće biti preljuto. Promešajte, ubacite začinsko bilje, ostavite jedan minut na vreloj ringli, pa sklonite.
- Bundevu izrendajte ili isecite na kriške.
- Sipajte ulje u vatrostalnu posudu i lepo razmažite, pa poređajte jedan sloj bundeve. Preko toga stavite sloj pečuraka sa začinima, potom bundevu i ponavljajte dok ne potrošite materijal. Trebalo bi da završite slojem bundeve.
- Preko svega sipajte biljno mleko ili kiselu vodu, pa pospite biljem po želji.
- Pecite u rerni pretodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 35-40 minuta.
BONUS VIDEO
Hamburek osvojio Srbiju
( Glossy, T.S.R. )