Ako uživate u čorbama od povrća, ova nesvakidašnja varijanta od pečenog paradajza će vam se sigurno dopasti.

Niskokalorični i sočni paradajz koristi se u srpskoj kuhinji na bezbroj načina, a uz to što je neizostavan u salatama, on je važan sastojak u pripremi mnogih čorbi i sosova.
On obiluje hranljivim materijama, uključujući vitamin C i kalijum, a najvažniji deo paradajza je likopen, koji deluje tako što ublažava upalne procese u organizmu, povećava dobri holesterol (HDL) i smanjuje rizik za nastanak bolesti srca.
Na Zapadu je veoma popularna čorba od pečenog paradajza i luka, kojom se postiže još interesantniji ukus,a uz prave začine će biti još lepša i pikantnija. Postoji mnogo načina da dobijete ovu neodoljivu čorbu, a mi vam predstavljamo najjednostavniji.
Sastojci:
- 1,4 kg paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašika putera
- 1 glavica belog luka
- 2 ½ pilećeg bujona (oko 600 ml)
- ½ šolje seckanog bosiljka
- 1 granica majčine dušice
- 60 ml pavlake za kuvanje
- biber po ukusu
Priprema
- Dobro operite paradajz, pa mu uklonite peteljke i presecite ga napola. Očistite crni luk i presecite ga na četvrtine.
- Obložite tepsiju pek-papirom, pa poređajte paradajz i crni luk, pospite ih maslinovim uljem, bosiljkom i biberom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, dok pardajz ne bude mekan, sočan i pomalo zlatno nijanse, a crni luk vrlo mekan (45-60 minuta).
- Kad bude gotovo, ubacite u blender i sve dobro usitnite ili spremite štapni mikser da usitnite kad ga ubacite u šerpu.
- Dok se peče, iseckajte beli luk i iseckajte još bosiljka.
- U šerpu stavite kocku putera da se otopi, pa dodajte beli luk i krčkajte kratko. Potom dodajte zapečeno i izblendano povrće ili ga usitnite u šerpi, pa nalijte bujon i ubacite bosiljak. Dodajte majčinu dušicu i pavlaku za kuvanje i dobro promešajte.
- Ostavite da se kuva oko 30 minuta, uz povremeno mešanje. Posolite pred kraj.
Pogledajte pripremu čorbe od pečenog povrća.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?