neodoljiv zalogaj

3 najlepša recepta za kiseli kupus: Najukusniji ručak koji možete jesti i do 7 dana i da vam ne dosadi

0

Nema ništa lepše od ukusnog obroka, koji se može jesti do 7 dana 

foto: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
foto: Shutterstock / Arkadiusz Fajer

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim. Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata.

 

Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.

 

On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.

Evo tri najlepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:

 

1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom

 

Sastojci:

 

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice, šunka)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašičice suvog začina

 

RECEPT ZA KISELI KUPUS SA SUVIM MESOM
RECEPT ZA KISELI KUPUS SA SUVIM MESOMfoto: New Africa/Shutterstock

Priprema:

 

Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte.

 

Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suvi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici

 

Sastojci:

 

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g svinjetine (but, vrat ili rebra)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 2 kašičice suvog začina
  • So i biber po ukusu
  • 100 ml belog vina
  • 3 kašike paradajz pirea
RECEPT ZA KISELI KUPUS PRSTE DA POLIŽEŠ
RECEPT ZA KISELI KUPUS PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Mironov Vladimir/Shutterstock

Priprema:

 

U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte svinjetinu isečenu na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lepu boju.

 

Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suvi začin) i paradajz pire.

Prelijte sve sa belim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom.

 

Stavite u prethodno zagrejanu pečnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promešajte. Poslužite sa krompirom ili hlebom.

3. Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama

 

Sastojci:

 

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g suvih svinjskih rebaraca ili suve svinjetine
  • 100 g suvih šljiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica kvasca
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
KISELI KUPUS SA SUVIM ŠLJIVAMA
KISELI KUPUS SA SUVIM ŠLJIVAMA foto: Bakina kuhinja

Priprema:

 

U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso iseckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode.

 

Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

 

Bonus video:

Zaladite se slaninom 

 

makonda-tracker