Nema ništa lepše od ukusnog obroka, koji se može jesti do 7 dana

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim. Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata.
Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.
On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.
Evo tri najlepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:
1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice, šunka)
- 2 glavice crnog luka
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice suvog začina

Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte.
Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suvi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjetine (but, vrat ili rebra)
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašičice mlevene paprike
- 2 kašičice suvog začina
- So i biber po ukusu
- 100 ml belog vina
- 3 kašike paradajz pirea

Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte svinjetinu isečenu na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lepu boju.
Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suvi začin) i paradajz pire.
Prelijte sve sa belim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom.
Stavite u prethodno zagrejanu pečnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promešajte. Poslužite sa krompirom ili hlebom.
3. Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvih svinjskih rebaraca ili suve svinjetine
- 100 g suvih šljiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu

Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso iseckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode.
Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
Bonus video:
Zaladite se slaninom