neodoljiva

Makovnjača na vojvođanski način: Najlepša domaća štrudla s makom ostaje sveža 3 dana, a pravi se očas posla

0

Vojvodina je poznata kao deo Srbije u kom se dobro jede i može da se pohvali mnogim neodoljivim poslasticama, ali je simbol vojvođanske kuhinje nesumnjivo obožavana štrudla s makom.

Domaća, vojvođanska štrudla s filom od mlevenog maka
Domaća, vojvođanska štrudla s filom od mlevenog makafoto: PhotoIris2021/Shutterstock

Štrudle su bile jedan od specijaliteta habzburškog dvora i danas su popularne širom sveta, a svakako omiljene na mestima nekadašnje Habzburške monarhije.

 

Tu spada i naša Vojvodina, u kojoj se odomaćio ovaj neodoljivi kolač od kvasnog testa, a omiljena je, razume se, štrudla s makom.


Sastojci:


Za testo

 

  • 2 žumanceta
  • 300 g mekog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 20 g maslaca
  • prstohvat soli

 

Za fil

 

  • 250 g mlevenog maka
  • 130 ml mleka
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • cimet po ukusu
  • rendana kora limuna

 

Za posipanje

 

  • šećer u prahu

 

Štrudla s makom od kvasnog testa
Štrudla s makom od kvasnog testafoto: Shutterstock/Stolyevych Yuliya

Priprema

  1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite. Pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da nadođe.
  2. Potom dodajte žumanca, malo soli, otopljen maslac i sve dobro umutite.
  3. Dodajte brašno malo po malo, uz neprestano mešanje kako se ne bi formirale gromuljice.
  4. Zamesite mekano testo, pa ga prebacite na pobrašnjenu površinu i pokrijte providnom folijom.
  5. Za fil. U otopljen maslac u šerpici dodajte mleveni mak, pa stavite da se kratko krčka na tihoj vatri i potom dodajte mleko, malo po malo, sve dok ne dobijete gustinu koju želite. Dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna i cimet po ukusu, promešajte i ostavite da kuva kratko. Sklonite fil na stranu da se hladi.
  6. Pripremljeno testo premesite, pa podelite na tri dela. Razvucite jednu loptu u oblik pravougaonika, namažite trećinu fila i urolajte, pa ponovite s preostala dva dela testa i nadevom.
  7. Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumeni.


Po želji možete posuti šećerom u prahu.

 

BONUS VIDEO

Italijanska kuhinja na srpski način

Error in getting video.

 

makonda-tracker