Vojvodina je poznata kao deo Srbije u kom se dobro jede i može da se pohvali mnogim neodoljivim poslasticama, ali je simbol vojvođanske kuhinje nesumnjivo obožavana štrudla s makom.

Štrudle su bile jedan od specijaliteta habzburškog dvora i danas su popularne širom sveta, a svakako omiljene na mestima nekadašnje Habzburške monarhije.
Tu spada i naša Vojvodina, u kojoj se odomaćio ovaj neodoljivi kolač od kvasnog testa, a omiljena je, razume se, štrudla s makom.
Sastojci:
Za testo
- 2 žumanceta
- 300 g mekog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 1 kašika šećera
- 20 g maslaca
- prstohvat soli
Za fil
- 250 g mlevenog maka
- 130 ml mleka
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- cimet po ukusu
- rendana kora limuna
Za posipanje
- šećer u prahu

Priprema
- U malo toplog mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite. Pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da nadođe.
- Potom dodajte žumanca, malo soli, otopljen maslac i sve dobro umutite.
- Dodajte brašno malo po malo, uz neprestano mešanje kako se ne bi formirale gromuljice.
- Zamesite mekano testo, pa ga prebacite na pobrašnjenu površinu i pokrijte providnom folijom.
- Za fil. U otopljen maslac u šerpici dodajte mleveni mak, pa stavite da se kratko krčka na tihoj vatri i potom dodajte mleko, malo po malo, sve dok ne dobijete gustinu koju želite. Dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna i cimet po ukusu, promešajte i ostavite da kuva kratko. Sklonite fil na stranu da se hladi.
- Pripremljeno testo premesite, pa podelite na tri dela. Razvucite jednu loptu u oblik pravougaonika, namažite trećinu fila i urolajte, pa ponovite s preostala dva dela testa i nadevom.
- Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumeni.
Po želji možete posuti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Italijanska kuhinja na srpski način
( Glossy, T.S.R. )