kremasto

Najbolji recept za SRPSKI KAČAMAK: Pravi se za 5 minuta, a posle njega je nemoguće ostati gladan

0

Srpska kuhinja obiluje jelima od kukuruznog brašna, a jedno od omiljenih je jednostavan, domaći kačamak koji se priprema očas posla.

Reč 'kačamak' potiče od turskog kaçamak, što znači 'kaša'.
Reč "kačamak" potiče od turskog kaçamak, što znači "kaša".foto: frantic00/Shutterstock

Kačamak je tradicionalno jelo kojem popularnost ne jenjava, a na našim prostorima je poznat pod mnogim imenima.

 

U Hrvatskoj i Sloveniji ga zovu pura, mamaljiga ili žganjci, a iako ih mnogi mešaju, kačamak se od palente razlikuje po tome što se priprema isključivo od belog brašna.


Reč "kačamak", inače, potiče od turskog kaçamak, što znači "kaša".

 

Sastojci:

 

  • 300 g kukuruznog (belog) brašna
  • 1 litar vode
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašika svinjske masti
  • beli kravlji sir


Priprema

  1. Stavite vodu da provri, pa dodajte so i smanjite vatru na tiho.
  2. Ubacite brašno energično mešajući varjačom, pa kuvajte sve dok kašika ne ostavi trag na dnu šerpe.
  3. U odvojenoj šerpici otopite svinjsku mast, pa je vrelu spajte preko kačamaka i dobro promešajte.
  4. Preko izrendajte kravlji sir.

 

makonda-tracker