Srpska kuhinja obiluje jelima od kukuruznog brašna, a jedno od omiljenih je jednostavan, domaći kačamak koji se priprema očas posla.

Kačamak je tradicionalno jelo kojem popularnost ne jenjava, a na našim prostorima je poznat pod mnogim imenima.
U Hrvatskoj i Sloveniji ga zovu pura, mamaljiga ili žganjci, a iako ih mnogi mešaju, kačamak se od palente razlikuje po tome što se priprema isključivo od belog brašna.
Reč "kačamak", inače, potiče od turskog kaçamak, što znači "kaša".
Sastojci:
- 300 g kukuruznog (belog) brašna
- 1 litar vode
- 3 kašičice soli
- 1 kašika svinjske masti
- beli kravlji sir
Priprema
- Stavite vodu da provri, pa dodajte so i smanjite vatru na tiho.
- Ubacite brašno energično mešajući varjačom, pa kuvajte sve dok kašika ne ostavi trag na dnu šerpe.
- U odvojenoj šerpici otopite svinjsku mast, pa je vrelu spajte preko kačamaka i dobro promešajte.
- Preko izrendajte kravlji sir.
( Glossy, T.S.R. )