tako sočne

Zdrave projice koje možete jesti i na dijeti: Prave se bez pšeničnog brašna, jogurta, a tajni sastojak daje im slast

1

Pravili je kao običnu proju ili u obliku mafina, ovo neodoljivo pecivo biće pogodno i za slavsku trpezu i za doručak ili večeru, a priprema se za samo nekoliko minuta.

Mekani domaći proja-mafini bez pšeničnog brašna
Mekani domaći proja-mafini bez pšeničnog brašnafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Proja je pecivo koje ima važno mesto u srpskoj kuhinji i, s obzirom na njenu popularnost, ima mnogo varijanti klasičnog "bakinog recepta".


Za one koji bi radije izbegli pšenično brašno i mlečne sastojke poput jogurta i mleka, odličan izbor je proja s tikvicama, koje joj daju sočnost i vrlo prijatnu teksturu, uz fenomenalan ukus.


Da bi bila praktična za serviranje, posebno ako planirate da služite proju od tikvica na slavi i u sličnim svečanim prilikama, najbolje je da je napravite u formi mafina.

Sastojci:

 

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 3 kašike ulja
  • 6 celih jaja
  • 500 g tikvica (2 velike ili 3 srednje)
  • 3 kašičice soli

 

Dodajte testu za proju rendane i oceđene tikvice i dobićete sjajan ukus i teksturu
Dodajte testu za proju rendane i oceđene tikvice i dobićete sjajan ukus i teksturufoto: from my point of view/Shutterstock

Priprema

  1. Oljuštite i izrendajte tikvice, pa stavite u cediljku iznad duboke posude dok se ne ocedi višak tečnosti, najmanje 10-15 minuta.
  2. Dobro umutite jaja, pa im dodajte so i ulje, a tikvice, koje ste dodatno procedili i prstima, posolite i ubacite u ovu mešavinu.
  3. Ubacite malo po malo i kukuruzno brašno, dobro promešajte da se razbiju gromuljice.
  4. Sipajte u kalup za mafine, prethodno obložen korpicama za pečenje.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni najmanje 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne izađe čista.

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

 

makonda-tracker