neodoljiv

Baklava bez kora na srpski način: Preliveni kolač sa grizom i orasima koji se dopada i uspeva baš svima

0

Inspirisan čuvenom orijentalnom poslasticom, ovaj neodoljivi kolač priprema se daleko brže nego klasična baklava s korama, a ukus mu je božanstven. Sočan je, jednostavan i podseća na detinjstvo!

Baklava bez kora, sa grizom i mlevenim orasima
Baklava bez kora, sa grizom i mlevenim orasimafoto: DMZ001/Shutterstock

Čuveni dezert poreklom iz današnje Turske jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima i obično se pravi u posebnim prilikama, za slave i druge velike praznike, a baklavi je teško odoleti i uz šolju kafe posle ručka.


Iako se baklava tradicionalno pravi od kora, na Balkanu postoje mnoge varijante kolača prelivenog sirupom koje su popularne kao "baklave bez kora", a najlepša je ona sa grizom i mlevenim orasima.

 

Baklava bez kora


Sastojci:

 

  • 12 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 12 kašika griza
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika ulja
  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150-200 g mlevenih oraha


Za preliv:

  • 400 g šećera
  • 400-450 ml vode


Priprema

  1. Za ovaj specijalitet balkanske kuhinje, umutite mikserom jaja, pa im dodajte šećer i mutite još neko vreme, dok se šećer ne otopi u tečnosti.
  2. Dodajte ulje i mleko, mutite još minut, pa malo po malo dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, grizom i orasima, uz neprestano mešanje varjačom ili špatulom.
  3. Sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobije finu rumenu nijansu. Izvadite da se hladi.
  4. Za sirup, u šerpici pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte uz mešanje dok ne proključa. Kad se prevori u sirup, isecite kolač na kocke i izbockajte čačkalicom, pa prelijte ovom mešavinom.
  5. Pospite mlevenim ili seckanim orasima i ostavite na hladnom mestu ili frižideru.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

makonda-tracker