neodoljiva

Gologlavka – južnjačka pita puna sira: Dragulj stare srpske kuhinje za koji vam ne trebaju kore, a pravi se očas posla

0

Neki je zovu prpeć, neki propeć, a neki gologlavka zbog njenog interesantnog izgleda, a recept za ovu slasnu domaću pitu je nešto što zaista mora da ima svaki porodični kuvar.

foto: Dzmitry Sokalau 1/Shutterstock
foto: Dzmitry Sokalau 1/Shutterstock

Slana pita gologlavka je jedna od onih koje se pripremaju vrlo lako i jednostavno, a svoje neobično ime dobila je zbog zanimljivog izgleda – na sredini je "gola", tako da se vidi nadev od sira.


Koliko je poznato i kako je zapisano u knjigama, slično jelo se pravilo u zapadnoj Srbiji krajem 19. veka, a tada je bilo poznato kao "zeljanica gologlava" i "gologlavica", dok je danas uglavnom ova pita zastupljena na jugu zemlje, u Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu...


Ponegde je nazivaju i prpeć i propeć, a u svakom slučaju je fantastična i laka za pripremu.

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 500 g sira
  • 200 ml mlake vode + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg
  • 4 jajeta
  • mast po potrebi


Priprema

 

  1. Sipajte suvi ili izmrvite sveži kvasac u činiju, pa dodajte mlaku vodu i kašičicu soli i dobro razmutite. Posle 10 minuta dodajte brašno i umestite testo.
  2. Podelite ga na šest jufki, pa ih namažite mašću i poređajte jednu preko druge. Od toga treba da napravite jednu veliku koru, koja će biti većih dimenzija od pleha. Podmažite pleh i stavite koru na njega, pazeći da delovi vise sa ivica.
  3. U dubokoj činiji pomešajte sir s umućenim jajima, pa to prelijte preko kore. Potom delove kore koji vide sa ivica pleha prebacite preko fila, tako da sredina ostane otkrivena.
  4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 35 minuta.
  5. Pred kraj, pomešajte pola šolje vode s mašću, pa to stavite da proključa, pa prelijte deo pite koji je prekriven korom.

Čim izvadite, pokrijte mokrom i čistom krpom i ostavite da se prohladi.

Služite toplo, uz jogurt ili kiselo mleko.
 

BONUS VIDEO

Zaboravljena jela Srbije

 

makonda-tracker