otkriveno

Napravite testo za picu kao pravi profesionalac: Recept + tajna iskusnog pica majstora za testo kao iz picerije

0

Osim brašna, najvažnije je koliko je testo pre pečenja odstojalo 

RECAPT ZA PICU PO RECEPTU PICA MAJSTORA
RECAPT ZA PICU PO RECEPTU PICA MAJSTORAfoto: Shutterstock / wanchai

Iskusni pica majstori retko kada žele da otkrivaju svoje tajne, a ona koja često muči sve domaćice koje uprkos dobrom receptu i dalje ne mogu da naprave picu kao u piceriji leži u izboru tipa brašna, ali i dužini stajanja, pre nego što napravite od njega picu i stavite je da se peče.

 

Osim toga, važna je i temperatura na kojoj se peče, jer profesionalne peći mogu da postignu veće temperature nego što se može dobiti u šporetu za svakodnevnu kućnu upotrebu.

 

Jedan pica majstor je ipak rešio da otkrije bar deo tajne, a vi ako želite da spremate picu po receptu profesionalca pogledajte o čemu je reč.

Potrebno je:

 

 

  • 1 kg brasna tip 00 (može se naći u velikim marketima)
  • 550 ml vode
  • 30g soli
  • 1 kašičica šećera
  • 50 dl maslinovog ulja
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g svežeg)

 

TAJNA NAJBOLJEG TESTA ZA PICU
TAJNA NAJBOLJEG TESTA ZA PICU foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Priprema:

 

U hladnu vodu sipati malo brašna, šećer, kvasac, pa postepeno dodavati brašno sve dok se ne dobije gusta smesa. Potom dodati maslinovo ulje i mešati uz dodavanje brašna sve dok se ne dobije lepo mekano testo. Istresite ga na pobrašnjenu podlogu i još malo domesite.

 

Ostavite da odstoji oko pola sata, a onda izvadite iz posude i podelite na loptice. Od ove količine brašna obično ispadne oko 4,5 komada. Zatim ih stavite u frižider da stoje najmanje 24 do 48 sati. 

 

Nakon toga ih možete vaditi iz frižidera i nikako nemojte da ga oklagijom tanjite. To lagano uradite prstima, rukama, kružnim pokretima. Preko testa mažete paradajz pelat, šunku, kačkavalj, pečurke i origano. 

 

Picu je najbolje peći na tempearaturi do 300 stepeni, ukoliko imate tu opciju na svojoj rerni. Ako nemate stavite na maksimalnu temperaturu. Picu treba ubaciti u vrelu rernu.

 

U zavisnosti od rerne pica se peče 10 do 15 minuta, ali svakako kad je izvadite proverite da li je gotova.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca 

 

makonda-tracker