probajte već danas

Ideje za brz, zasitan i izdašan ručak: 3 fenomenalna recepta za MUSAKU BEZ KROMPIRA

0

Dok je krompir na našim prostorima obično glavni sastojak musake, na Istoku se one uglavnom prave na nešto drugačiji način

Musaka ne mora da bude s krompirom da bi bila zasitna
Musaka ne mora da bude s krompirom da bi bila zasitnafoto: Shutterstock/Bartosz Luczak

Musaka, tradicionalno jelo koje se pravi ređanjem sastojaka koji se potom zapeku u plehu, potiče s Bliskog istoka, a deo je mnogih kuhinja na Balkanu.


Ona se priprema prilično brzo i jednostavno, a kod nas se uglavnom koristi krompir u kombinaciji s mlevenim mesom.

 

Međutim, ovo povrće vam nije neophodno za ukusnu i izdašnu musaku – štaviše, širom sveta se uglavnom koriste drugi, sočniji, zdraviji i s nižim glikemijskim indeksom od krompira.

Musaka sa plavim patlidžanom

 

Musaka sa plavim patlidžanom
Musaka sa plavim patlidžanomfoto: Cesarz/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 velika patlidžana
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog ili crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 rendane šargarepe
  • maslinovo ulje po potrebi i ukusu
  • 50 g sira po želji
  • so, biber, origano (ili mirođija) po ukusu


Za preliv:

 

  • 600 ml mleka
  • 4-5 jaja


Priprema

 

  1. Isecite patlidžan na tanke kolutove, pa ga posolite i poređajte po plehu. Stavite da se peče oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, kako bi pustio višak tečnosti.
  2. U podmazanom i zagrejanom tiganju propržite sitno seckan crni ili crveni luk, pa kad omekne dodajte rendanu šarparepu i pržite još koji minut.
  3. Potom ubacite mleveno meso, sipajte so i biber po ukusu, pa pržite uz mešanje sve dok fino ne porumeni.
  4. Pred kraj dodajte origano ili mirođiju i sitno seckan beli luk, promešajte i ostavite da se krčka još tri minuta.
  5. Podmažite posudu za pečenje, pa poređajte po dnu kolutove patlidžana koje ste propekli. Preko toga stavite fil od mesa i šargarepe, pa preko stavite još jedan sloj palidžana.
  6. U jednoj činiji umutite jaja, pa prelijte mlekom, posolite i promešajte i tom mešavinom prelijte musaku.
  7. Za kraj, preko stavite sitan sir ili rendani kačkavalj, prema ukusu.
  8. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C.


Musaka s kupusom

 

Musaka od kupusa
Musaka od kupusafoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Sastojci:


Za kupusni deo:

 

  • 1,5 kg kupusa
  • 3-4 kašike maslinovog ili drugog biljnog ulja
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu


Za fil:

 

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kašike maslinovog ili drugog biljnog ulja
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu


Za preliv:

 

  • 2 jajeta
  • 360 ml jogurta
  • 100 ml mleka

 

Priprema

  1. Isecite kupus, pa stavite u šerpu podmazanu uljem. Sipajte začine po ukusu i dinstajte oko 40 minuta uz dodavanje malo vode, tek da ogrezne, pa dodajte sitno seckan beli luk.
  2. U tiganj sipajte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk. Zatim ubacite mleveno meso i ostavite da se krčka.
  3. Podmažite posudu za pečenje, pa poređajte kupus po dnu. Potom preko stavite mleveno meso, pa kupus, sve dok ne utrošite materijal.
  4. U jednoj činiji umutite jaja, pa sipajte mleko i jogurt, dobro promešajte i prelijte preko musake.
  5. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.


Musaka sa tikvicama

 

Musaka od tikvica
Musaka od tikvicafoto: nada54, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1,3 kilograma tikvica
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi


Za bešamel:

 

  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 300 g putera


Za preliv:

 

  • 200 ml mleka
  • 4 jajeta


Priprema

 

  1. Sipajte ulje u tiganj, pa na tome propržite sitno seckan luk i rendanu šargarepu.
  2. Potom ubacite mleveno meso i pržite dok ne porumeni.
  3. Zatim odvojeno otopite puter, pa na to dodajte brašno i mešajte na vatri dok lepo ne pobeli. Sklonite, sipajte mleko, pa mešajte krčkajući na nižoj temperaturi i na kraju začinite.
  4. Dobro oprane tikvice isecite na kolutove, pa poređajte po dnu posude za pečenje koju ste prethodno podmazali puterom ili uljem. Preko stavite mleveno meso, pa opet tikvice i tako sve dok ne utrošite materijal.
  5. Zatim prelijte pripremljenim bešamel sosom i pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Nakon toga, umutite jaja s mlekom i prelijte musaku, pa pecite još 30 minuta. Po želji, možete dodati pred kraj rendani kačkavalj preko.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom

 

makonda-tracker