Lagan ručak sa mesom po meri cele porodice.
Jedno od omiljenih italijanskih jela na našim prostorima su lazanje, koja se "po pravilu" prave sa bešamelom i bolonjeze sosom.
Međutim, postoji mnogo varijanti kako možete da pravite ovo jelo, a danas vam predstavljamo lazanje sa piletinom, spanaćem i nekoliko vrsta sira.
Jednostavno se pripremaju, a jednako su ukusne kao i originalne.
Sastojci:
- 9 kora za lazanje
- 900 gr belog mesa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 4 kašike neslanog putera
- 75 g rbrašna
- 300 ml pilećeg bujona
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 150 ml mleka
- 150 g spanaća
- 3 čena belog luka
Za sos od sira:
- 400 gr ricota sira
- 1 jaje
- 1/4 šolje peršuna
- 1/4 šolje parmezana
- 3 šolje mocarela sira
Priprema:
Kore za lazanje skuvajte al dente, procedite i prelijte hladnom vodom, pa ostavite sa strane.
Piletinu skuvajte ili propržite, pa isecite na sitne komade.
U tiganju propržite na ulju sitno iseckani crni luk, pa dodajte puter, a potom i brašno.
Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju, pa sipajte pileći bujon, mleko i pavlaku za kuvanje.
Posolite i pobiberite. Kuvajte još nekoliko minuta, pa dodajte mleveni beli luk i seckani spanać. Promešajte i posle 2 minuta sklonite sa šporeta.
U posebnoj posudi umutite jaje, rikotu, rendanu mocarelu i parmezan, pa dodajte peršun i sve lepo sjedinite. Malo sosa od sira odvojite sa strane.
U posudu u koju ćete peći lazanje sipajte malo sosa sa spanaćem, pa poređajte 3 kore za lazanje da prekriju dno, a zatim sipajte polovinu sosa sa sirom, poređajte pola količine piletine, a onda sipajte trećinu sosa sa spanaćem.
Preko stavite još 3 kore, pa ponovite proces. Premažite drugu polovinu smese sa sirom, stavite drugu polovinu belog mesa i premažite trećinom sosa od spanaća.
Poređajte poslednje tri kore i sipajte sos od spanaća, pa prelijte sosom od sira koji ste na početku odvojili sa strane.
Ubodite čačkalice i prekrijte alu folijom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 45 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 2-3 minuta. Ostavite da odmori 10 minuta, pa secite i uživajte u ukusu.