čarolija ukusa

Brzo se spremaju, a još BRŽE nestaju iz TANJIRA: Sočne i UKUSNE LAZANJE sa PILETINOM i SPANAĆEM uspevaju svima (RECEPT)

0

Lagan ručak sa mesom po meri cele porodice.

Lazanje sa piletinom i spanaćem
Lazanje sa piletinom i spanaćemfoto: Shutterstock/Africa Studio

Jedno od omiljenih italijanskih jela na našim prostorima su lazanje, koja se "po pravilu" prave sa bešamelom i bolonjeze sosom.

 

Međutim, postoji mnogo varijanti kako možete da pravite ovo jelo, a danas vam predstavljamo lazanje sa piletinom, spanaćem i nekoliko vrsta sira.

 

Jednostavno se pripremaju, a jednako su ukusne kao i originalne. 

Sastojci:

 

  • 9 kora za lazanje
  • 900 gr belog mesa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 4 kašike neslanog putera
  • 75 g rbrašna
  • 300 ml pilećeg bujona
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 150 ml mleka
  • 150 g spanaća
  • 3 čena belog luka

 

Za sos od sira:

 

  • 400 gr ricota sira
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje peršuna
  • 1/4 šolje parmezana
  • 3 šolje mocarela sira

 

Priprema:

 

Kore za lazanje skuvajte al dente, procedite i prelijte hladnom vodom, pa ostavite sa strane.

 

Piletinu skuvajte ili propržite, pa isecite na sitne komade.

 

U tiganju propržite na ulju sitno iseckani crni luk, pa dodajte puter, a potom i brašno.

 

Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju, pa sipajte pileći bujon, mleko i pavlaku za kuvanje.

 

Posolite i pobiberite. Kuvajte još nekoliko minuta, pa dodajte mleveni beli luk i seckani spanać. Promešajte i posle 2 minuta sklonite sa šporeta.

 

U posebnoj posudi umutite jaje, rikotu, rendanu mocarelu i parmezan, pa dodajte peršun i sve lepo sjedinite. Malo sosa od sira odvojite sa strane.

 

U posudu u koju ćete peći lazanje sipajte malo sosa sa spanaćem, pa poređajte 3 kore za lazanje da prekriju dno, a zatim sipajte polovinu sosa sa sirom, poređajte pola količine piletine, a onda sipajte trećinu sosa sa spanaćem.

 

Preko stavite još 3 kore, pa ponovite proces. Premažite drugu polovinu smese sa sirom, stavite drugu polovinu belog mesa i premažite trećinom sosa od spanaća. 

 

Poređajte poslednje tri kore i sipajte sos od spanaća, pa prelijte sosom od sira koji ste na početku odvojili sa strane. 

 

Ubodite čačkalice i prekrijte alu folijom.

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 45 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 2-3 minuta. Ostavite da odmori 10 minuta, pa secite i uživajte u ukusu.

 

 

makonda-tracker