čik mu nađite manu!

Čokolada i šljive su IDEALAN spoj: Slasni kolač koji će izazvati EKSPLOZIJU UKUSA na nepcima (RECEPT)

0

Ova kombinacija nije česta u receptima, što je prilično neopravdano, ako nas pitate! Dodajte čokoladi i šljivama cimet i još nekoliko sastojaka i dobićete predivan, mekan i vrlo sočan kolač za sve prilike

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za brzo posluženje uz kaficu ili za obeležavanje nekog važnog trenutka — nije bitno! Ovaj čokoladno-voćni kolač sjajan je izbor u svakoj situaciji, priprema se brzo, ali ne treba štedeti s njegovim sastojcima jer je krajnji rezultat izuzetan.

 

Sastojci:

 

  • 150 grama crne čokolade
  • 150 grama margarina
  • 2 jajeta
  • 5 kašika kakaoa
  • 23 kašike brašna
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika retkog jogurta
  • kašičica cimeta
  • pola kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • najmanje 5 očišćenih šljiva srednje veličine


Priprema


Otopite čokoladu na pari, pa je sklonite sa špotera i pomešajte sa sitnije iseckanim margarinom. Ostavite da se prohladi.


Uključite rernu da se greje na 180 stepeni i obložite pleh pek-papirom.


U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, kakao i cimet, a u drugoj umutite jaja, pa dodajte šećer i mutite sve dok ne dobijete kompaktnu smesu koja je narasla. U nju sipajte mešavinu čokolade i margarina, pa na kraju i mešavinu suvih sastojaka (brašna itd.) i sve dobro promešajte varjačom. Na samom kraju dodajte jogurt i promešajte.
Izlijte dobijenu smesu u pleh, pa odozgo poređajte šljive isečene tanko po ukusu.


Pecite ne duže od sat vremena, odnosno nakon što posle testa čačkalicom ona iz kolača izađe čista.


Služite uz kafu, a ako ga servirate topao odličan je s kuglom sladoleda od vanile, dok je ohlađen odličan posut šećerom u prahu.

 

 

makonda-tracker