Ova kombinacija nije česta u receptima, što je prilično neopravdano, ako nas pitate! Dodajte čokoladi i šljivama cimet i još nekoliko sastojaka i dobićete predivan, mekan i vrlo sočan kolač za sve prilike
Za brzo posluženje uz kaficu ili za obeležavanje nekog važnog trenutka — nije bitno! Ovaj čokoladno-voćni kolač sjajan je izbor u svakoj situaciji, priprema se brzo, ali ne treba štedeti s njegovim sastojcima jer je krajnji rezultat izuzetan.
Sastojci:
- 150 grama crne čokolade
- 150 grama margarina
- 2 jajeta
- 5 kašika kakaoa
- 23 kašike brašna
- 12 kašika šećera
- 10 kašika retkog jogurta
- kašičica cimeta
- pola kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- najmanje 5 očišćenih šljiva srednje veličine
Priprema
Otopite čokoladu na pari, pa je sklonite sa špotera i pomešajte sa sitnije iseckanim margarinom. Ostavite da se prohladi.
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni i obložite pleh pek-papirom.
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, kakao i cimet, a u drugoj umutite jaja, pa dodajte šećer i mutite sve dok ne dobijete kompaktnu smesu koja je narasla. U nju sipajte mešavinu čokolade i margarina, pa na kraju i mešavinu suvih sastojaka (brašna itd.) i sve dobro promešajte varjačom. Na samom kraju dodajte jogurt i promešajte.
Izlijte dobijenu smesu u pleh, pa odozgo poređajte šljive isečene tanko po ukusu.
Pecite ne duže od sat vremena, odnosno nakon što posle testa čačkalicom ona iz kolača izađe čista.
Služite uz kafu, a ako ga servirate topao odličan je s kuglom sladoleda od vanile, dok je ohlađen odličan posut šećerom u prahu.