za celu godinu

Kako se pravi najlepša MARS TORTA? Mekana kora + kremasti fil daju joj fantastičan ukus, a tu je i tajni sloj (RECEPT)

0

Ova raskošna torta odličan je izbor za velika slavlja i krojena je po ukusu čokoholičara, a posebnu čar da je joj karamel između slojeva fila.

Neodoljiva mars torta sa izdašnim filom i karamelom
Neodoljiva mars torta sa izdašnim filom i karamelomfoto: Ellen's Kitchen, Youtube Printscreen

U letnjim mesecima češće se okrećemo brzim keks tortama i drugim varijantama domaćih slatkiša za koje ne treba peći koru, ali ovaj dezert definitivno vredi imati u porodičnom kuvaru jer je pogodna za posebne prilike.


U pitanju je klasična torta s biskvitom, ali izuzetno izdašna, sočna i s bogatim filom koji se jednostavno topi u ustima.


Njena najveća tajna je lagan karamel koji se nanosi između dva sloja kremastog fila, a ako obožavate čokoladni ukus – nenadmašna je!

Sastojci:

 

Za biskvit

  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 50 ml mleka
  • 30 ml ulja
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo

 

Mars torta s karamelom
Mars torta s karamelom foto: Ellen's Kitchen, Youtube Printscreen

Za karamel:

 

  • 150 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 150 ml slatke pavlake
  • prstohvat soli


Za fil:

 

  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 450 ml slatke pavlake
  • 10 g želatina
  • 4 kašike vode


Za glazuru:

 

  • 100 g čokolade
  • 80 ml slatke pavlake


Priprema


Za biskvit

 

  • U dubljoj činiji umutite jaja sa solju, šećerom i vanilinim šećerom.
  • Dodajte potom suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao, pa dobro promešajte. Sipajte ulje i mleko, pa mešajte dok se ne sjedini. Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
  • Ostavite da se hladi, pa presecite horizontalno na tri kore.

 

Mars torta s karamelom
Mars torta s karamelom foto: Ellen's Kitchen, Youtube Printscreen

Za karamel

 

  • Potom u šerpi za karamel istopite 150 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Pred kraj nalijte slatku pavlaku i mešajte na srednjoj vatri dok se ne pojave mehurići. Posolite i promešajte.


Za fil

 

  • U činijici razmutite želatin s vodom, pa ostavite da nabubri.
  • U drugoj činiji pomešajte sitno seckane čokolade za glazuru, nalijte malo od pripremljene slatke pavlake i promešajte dok se ne otopi sva čokolada.
  • Umutite zatim slatku pavlaku i u to sipajte otopljenu čokoladu, pa mešajte još malo. Dodajte nabubreli želatin, pa mutite mikserom.


Ređanje slojeva

 

  • Na jednu koru nanesite fil, pa preko njega tanak red karamela. Nanesite ponovo fil, pa preklopite drugom korom. Potom sledi fil, novi red karamela i ponovo fil, pa treća kora.
  • Stavite prozirnu foliju preko svega i odložite u frižider na dva sata.


Za glazuru

 

  • U činiji prelijte seckanu čokoladu slatkom pavlakom, pa mešajte dok se ne otopi. Premažite time celu tortu i vratite u frižider dok se ne stegne.

 

Pogledajte kako se pravi ova bogata torta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

 

makonda-tracker