Ova raskošna torta odličan je izbor za velika slavlja i krojena je po ukusu čokoholičara, a posebnu čar da je joj karamel između slojeva fila.
U letnjim mesecima češće se okrećemo brzim keks tortama i drugim varijantama domaćih slatkiša za koje ne treba peći koru, ali ovaj dezert definitivno vredi imati u porodičnom kuvaru jer je pogodna za posebne prilike.
U pitanju je klasična torta s biskvitom, ali izuzetno izdašna, sočna i s bogatim filom koji se jednostavno topi u ustima.
Njena najveća tajna je lagan karamel koji se nanosi između dva sloja kremastog fila, a ako obožavate čokoladni ukus – nenadmašna je!
Sastojci:
Za biskvit
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 50 ml mleka
- 30 ml ulja
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
Za karamel:
- 150 g šećera
- 30 g maslaca
- 150 ml slatke pavlake
- prstohvat soli
Za fil:
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g crne čokolade
- 450 ml slatke pavlake
- 10 g želatina
- 4 kašike vode
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Priprema
Za biskvit
- U dubljoj činiji umutite jaja sa solju, šećerom i vanilinim šećerom.
- Dodajte potom suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao, pa dobro promešajte. Sipajte ulje i mleko, pa mešajte dok se ne sjedini. Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
- Ostavite da se hladi, pa presecite horizontalno na tri kore.
Za karamel
- Potom u šerpi za karamel istopite 150 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Pred kraj nalijte slatku pavlaku i mešajte na srednjoj vatri dok se ne pojave mehurići. Posolite i promešajte.
Za fil
- U činijici razmutite želatin s vodom, pa ostavite da nabubri.
- U drugoj činiji pomešajte sitno seckane čokolade za glazuru, nalijte malo od pripremljene slatke pavlake i promešajte dok se ne otopi sva čokolada.
- Umutite zatim slatku pavlaku i u to sipajte otopljenu čokoladu, pa mešajte još malo. Dodajte nabubreli želatin, pa mutite mikserom.
Ređanje slojeva
- Na jednu koru nanesite fil, pa preko njega tanak red karamela. Nanesite ponovo fil, pa preklopite drugom korom. Potom sledi fil, novi red karamela i ponovo fil, pa treća kora.
- Stavite prozirnu foliju preko svega i odložite u frižider na dva sata.
Za glazuru
- U činiji prelijte seckanu čokoladu slatkom pavlakom, pa mešajte dok se ne otopi. Premažite time celu tortu i vratite u frižider dok se ne stegne.
Pogledajte kako se pravi ova bogata torta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?