neodoljivo

Letnja slatka mala OBRNUTA TORTA S PIŠKOTAMA: Gotova je brzo & lako, lagana i kremasta, a pravićete je jednom nedeljno

0

Kremasta, lagana, ne previše slatka i božanstvenog ukusa, ova torta je idealna za vrele letnje dane. 

Kremasta letnja torta sa piškotama i šlagom
Kremasta letnja torta sa piškotama i šlagomfoto: Ricette dolci/YouTube Printscreen

Piškote su jedan od omiljenih sastojaka torti za koje nije potrebno peći koru jer su već dovoljno slatke, a veoma lagane i savršena zamena za pečeni biskvit.


Dodajte im kremasti, jednostavan fil i dobijate brz i fin dezert kom ćete se vraćati celog leta!


Jedna takva je poslastica je ova ukusna torta izrađenog mlečnog ukusa, kojoj posebnu čar daju seckani bademi.

Sastojci:

  • piškote
  • mleko za umakanje

 

Za fil

  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 90 g šećera
  • 40 g gustina
  • korica jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • 400 ml slatke pavlake

 

Za dekoraciju

 

Torta sa piškotama, mlekom i šlagom za leto
Torta sa piškotama, mlekom i šlagom za letofoto: Ricette dolci/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Sipajte pola litra mleka u šerpu, pa stavite da prokuva.
  2. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte gustin, rendanu koru limuna, limunov sok i sve dobro promešajte. (Možete, ali ne morate dodati još malo toplog mleka).
  3. Sipajte ovu smesu u mleko, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a potom prebacite u hladnu činiju i prekrijte prozirnom folijom.
  4. Ostavite da se hladi.
  5. U jednu činiju sipajte slatku pavlaku, pa je umutite i dodajte je prethodnoj smesi, koju ćete prvo promutiti mikserom, a potom nastavite da mutite sve zajedno dok se lepo ne sjedini.
  6. Sipajte u špric ili u kesu isečenog vrha, pa time nanesite ovu smesu na dno kalupa koji ste obložili prozirnom folijom ili pek-papirom.
  7. Potom preko poređajte piškote koje ste prethodno umočili u mleko, pa nanesite novi sloj fila, zatim još jedan red piškota i tako dok ne potrošite materijal (ostavite malo fila sa strane). Poslednji sloj treba da bude fil, koji ćete poravnati špatulom. Prekrijte folijom i stavite u frižider na najmanje četiri sata, dok se ne stegne.
  8. Okrenite tortu naopačke, nanesite fil koji ste sačuvali na bočne strane kako biste premazali celu tortu. Pospite seckanim bademima i vratite u frižider.

Pogledajte kako se pravi obrnuta torta sa piškotama.

 

BONUS VIDEO

Tajna majstora za gulaš

 

makonda-tracker