Kremasta, lagana, ne previše slatka i božanstvenog ukusa, ova torta je idealna za vrele letnje dane.
Piškote su jedan od omiljenih sastojaka torti za koje nije potrebno peći koru jer su već dovoljno slatke, a veoma lagane i savršena zamena za pečeni biskvit.
Dodajte im kremasti, jednostavan fil i dobijate brz i fin dezert kom ćete se vraćati celog leta!
Jedna takva je poslastica je ova ukusna torta izrađenog mlečnog ukusa, kojoj posebnu čar daju seckani bademi.
Sastojci:
- piškote
- mleko za umakanje
Za fil
- 500 ml mleka
- 2 jajeta
- 90 g šećera
- 40 g gustina
- korica jednog limuna
- sok od pola limuna
- 400 ml slatke pavlake
Za dekoraciju
- seckani bademi
Priprema
- Sipajte pola litra mleka u šerpu, pa stavite da prokuva.
- Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte gustin, rendanu koru limuna, limunov sok i sve dobro promešajte. (Možete, ali ne morate dodati još malo toplog mleka).
- Sipajte ovu smesu u mleko, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a potom prebacite u hladnu činiju i prekrijte prozirnom folijom.
- Ostavite da se hladi.
- U jednu činiju sipajte slatku pavlaku, pa je umutite i dodajte je prethodnoj smesi, koju ćete prvo promutiti mikserom, a potom nastavite da mutite sve zajedno dok se lepo ne sjedini.
- Sipajte u špric ili u kesu isečenog vrha, pa time nanesite ovu smesu na dno kalupa koji ste obložili prozirnom folijom ili pek-papirom.
- Potom preko poređajte piškote koje ste prethodno umočili u mleko, pa nanesite novi sloj fila, zatim još jedan red piškota i tako dok ne potrošite materijal (ostavite malo fila sa strane). Poslednji sloj treba da bude fil, koji ćete poravnati špatulom. Prekrijte folijom i stavite u frižider na najmanje četiri sata, dok se ne stegne.
- Okrenite tortu naopačke, nanesite fil koji ste sačuvali na bočne strane kako biste premazali celu tortu. Pospite seckanim bademima i vratite u frižider.
Pogledajte kako se pravi obrnuta torta sa piškotama.
BONUS VIDEO
Tajna majstora za gulaš
( Glossy, T.S.R. )