kremasto, a čvrsto

Univerzalni, čoko & žuti FIL ZA TORTU: 3 jednostavna recepta koje možete koristiti za kolače, oblande, princes krofne...

0

Odaberite bilo koji od ovih brzih, domaćih filova za poslastice i ne možete da pogrešite – oni su intenzivnog ukusa, postojani, mirisni i tako, tako kremasti...

Jednostavan recept za univerzalni fil za tortu, osnovnu smesu koja može da se dopuni voćem, čokoladom, cimetom itd.
Jednostavan recept za univerzalni fil za tortu, osnovnu smesu koja može da se dopuni voćem, čokoladom, cimetom itd.foto: Cristian Zamfir / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ne pratite određen recept za tortu, već želite univerzalni recept za fil, neka od ove tri ideje sigurno će vam biti po ukusu!

 

U zavisnosti od tipa kore, veličine koja vam je potrebna i ličnog ukusa, odaberite osnovni fil, koji potom možete dopuniti u skladu sa svojim preferencijama, čokoladni ili žuti.

 

Osnovni fil za tortu

 

Bazični, univerzalni beli fil za tortu
Bazični, univerzalni beli fil za tortufoto: Shutterstock / Happy_food_photo

U pitanju je univerzalni fil koji možete obogatiti prema ukusu i tipu kore – dodajte mu voće, otopljenu čokoladu, ekstrakt vanile, bilo šta što želite! Ovo je krem namenjen velikim tortama i većim slavljima, pa slobodno možete da prepolovite mere sastojaka ako smatrate da vam ne treba toliko fila.

Sastojci:

 

  • 1,5 litar mleka
  • 12 kašika gustina
  • 200 g šećera
  • 370 g maslaca
  • 2 kesice vanilinog šećera

 

Priprema

  1. Odvojte malo mleka sa strane i u njemu razmutite gustin.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva i sipajte u njega šećer, pa kad počne da vri, smanjite sa srednje na tihu vatru, sipajte postepeno vanilin šećer i razmućeni gustin, uz neprestano mešanje.
  3. Kad smesa bude gusta, sklonite s ringle i ostavite da se hladi.
  4. Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao umutite mikserom, pa u to dodajte ohlađen fil i nastavite da mutite dok se ne sjedini.

 

Čokoladni fil za tortu

 

Čokoladni fil odlična je kombinacija sa čokoladnim korama za tortu
Čokoladni fil odlična je kombinacija sa čokoladnim korama za tortufoto: Shutterstock / Africa Studio

Ovaj fil dobar je izbor i za domaće i za kupovne kore za tortu, a odlično ide i uz oblande!

 

Sastojci:

 

  • 130 ml mleka
  • 120 g kakao praha
  • 360 g maslaca
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 450 g šećera u prahu

 

Priprema

  1. Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao pomešajte s kakao prahom, pa mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
  2. Dodajte postepeno šećer u prahu i mleko, malo po malo i naizmenično, sve vreme muteći velikom brzinom.
  3. Pred kraj dodajte ekstrakt vanile i mutite još malo dok ne dobijete kremastu i polučvrstu smesu (učvrstiće se još u frižideru). Ako vam se čini da je previše suva, dodajte malo mleka, a ako vam deluje tečnije, sipajte malo šećera u prahu i mutite dok ne budete zadovoljni.

 

Žuti fil za tortu

 

Priprema gustog žutog fila za tortu
Priprema gustog žutog fila za tortufoto: lecker mit Ann/YouTube

Ovaj kremasti fil može da se koristi za torte, rolate, dekoraciju mafina, princes krofne, kao sloj kolača...

 

Sastojci:

 

  • 4 žumanceta
  • 3 kašike gustina
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 80 g maslaca
  • 800 ml mleka

 

Priprema

 

  1. Odvojte žumanca, pa im dodajte šećer i mutite mikserom kratko.
  2. Zatim dodajte gustin, mutite još malo, pa stavite da se kuva na tihoj vatri.
  3. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte hladno mleko i kesicu vanilinog šećera, pa uz neprestano mešanje kuvajte oko 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne.
  4. Potom dodajte maslac i mešajte dok ne bude kompaktno, pa sklonite s vatre i ostavite da se hladi.

 

 

 

makonda-tracker