Odaberite bilo koji od ovih brzih, domaćih filova za poslastice i ne možete da pogrešite – oni su intenzivnog ukusa, postojani, mirisni i tako, tako kremasti...

Ako ne pratite određen recept za tortu, već želite univerzalni recept za fil, neka od ove tri ideje sigurno će vam biti po ukusu!
U zavisnosti od tipa kore, veličine koja vam je potrebna i ličnog ukusa, odaberite osnovni fil, koji potom možete dopuniti u skladu sa svojim preferencijama, čokoladni ili žuti.
Osnovni fil za tortu

U pitanju je univerzalni fil koji možete obogatiti prema ukusu i tipu kore – dodajte mu voće, otopljenu čokoladu, ekstrakt vanile, bilo šta što želite! Ovo je krem namenjen velikim tortama i većim slavljima, pa slobodno možete da prepolovite mere sastojaka ako smatrate da vam ne treba toliko fila.
Sastojci:
- 1,5 litar mleka
- 12 kašika gustina
- 200 g šećera
- 370 g maslaca
- 2 kesice vanilinog šećera
Priprema
- Odvojte malo mleka sa strane i u njemu razmutite gustin.
- Ostatak mleka stavite da se kuva i sipajte u njega šećer, pa kad počne da vri, smanjite sa srednje na tihu vatru, sipajte postepeno vanilin šećer i razmućeni gustin, uz neprestano mešanje.
- Kad smesa bude gusta, sklonite s ringle i ostavite da se hladi.
- Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao umutite mikserom, pa u to dodajte ohlađen fil i nastavite da mutite dok se ne sjedini.
Čokoladni fil za tortu

Ovaj fil dobar je izbor i za domaće i za kupovne kore za tortu, a odlično ide i uz oblande!
Sastojci:
- 130 ml mleka
- 120 g kakao praha
- 360 g maslaca
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 450 g šećera u prahu
Priprema
- Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao pomešajte s kakao prahom, pa mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
- Dodajte postepeno šećer u prahu i mleko, malo po malo i naizmenično, sve vreme muteći velikom brzinom.
- Pred kraj dodajte ekstrakt vanile i mutite još malo dok ne dobijete kremastu i polučvrstu smesu (učvrstiće se još u frižideru). Ako vam se čini da je previše suva, dodajte malo mleka, a ako vam deluje tečnije, sipajte malo šećera u prahu i mutite dok ne budete zadovoljni.
Žuti fil za tortu

Ovaj kremasti fil može da se koristi za torte, rolate, dekoraciju mafina, princes krofne, kao sloj kolača...
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 3 kašike gustina
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 80 g maslaca
- 800 ml mleka
Priprema
- Odvojte žumanca, pa im dodajte šećer i mutite mikserom kratko.
- Zatim dodajte gustin, mutite još malo, pa stavite da se kuva na tihoj vatri.
- Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte hladno mleko i kesicu vanilinog šećera, pa uz neprestano mešanje kuvajte oko 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne.
- Potom dodajte maslac i mešajte dok ne bude kompaktno, pa sklonite s vatre i ostavite da se hladi.