brzinski

3 sastojka, 30 minuta i NAJUKUSNIJ DŽEM OD JAGODA je tu: Originalni bakin recept koji ćete čuvati od zaborava

0

Sada je pravo vreme za pripremu najlepšeg džema od jagoda, a ovaj recept je baš taj koji treba da isprobate 

DŽEM OD JAGODA ZA POLA SATA
DŽEM OD JAGODA ZA POLA SATAfoto: Shutterstock / 135pixels

Crvene sočne jagode su uveliko na pijacama, a domaćice se već polako spremaju za zimu. Prvi na spisku za pripremu ukusne zimnice je džem od jagoda.

 

Ukusni crveni plodovi brzo prođu, ali to ne znači da ne postoji način da ih sačuvamo za dane koji tek dolaze. Osim ukusnih kompota i slatkog tu je i džem, najjednostavniji, po bakimom isprobanom receptu.

 

Evo kako da ga napravite za svega pola sata, a u njemu uživate narednih nekoliko meseci, pa i godina.

Potrebno je:

 

  • 1 kg jagoda
  • 600 gr šećera
  • 1/2 limuna

 

Priprema:


Jagode dobro operite, kada ih kupujete gledajte da birate manje plodove ili još bolje domaće jagode. One imaju manje vode, ali su i slađe, pa u tom slučaju možete da smanjite količinu šećera.

JAGODE SU SAVRŠENE ZA DŽEM
JAGODE SU SAVRŠENE ZA DŽEMfoto: Youtube/printscreen/ Tajna Kuhinje

Očistite ih, operite, stavite ih u šerpu, u jedan red, pa odozgo stavite šećer. U zavisnosti od toga koliko je jagoda slatka procenite koliko šećera je potrebno. Ostavite da stoji bar sat vremena, a zatim stavite da se kuva na najvećoj temperaturi oko pola sata.

 

Tokom kuvanja odozgo će se pojaviti pena, koju treba skidati kašikom. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna i skinuti sa vatre. Pripremiti tegle, a potom sipati u teglu zatvoriti metalnim poklopcem pa teglu okrenuta naopako do sutra ujutru.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće


 

 

makonda-tracker