Francuski kuvar Antoan Karme je još u 18. veku smislio ovu elegantnu tortu koja je već decenijama omiljena poslastica na našim trpezama
Šarlota torta, nastala u Sankt Peterburgu, zapravo je delo Francuza Antoana Karmea, čuvenog kuvara iz 18. veka. On je stvorio ovu elegantnu i ukusnu poslasticu koja je brzo postala popularna širom sveta.
Njegova Šarlot torta, koja spaja piškote i lagani fil, udomaćila se vremenom i na našim prostorima i postoji više recepata i varijanti ove savršene torte, a mi vam donosimo jedan od proverenih.
Sastojci za Šarlotu:
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 2 pakvanja piškota
- 2 jaja
- 350 mililitara mleka
- Želatin
- 125 g šećera
- 75g čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanili šećera
- 75g seckanog badema
- Par kapi ruma
- 400 ml slatke pavlake
- 2 kašičice kafe, u prahu
- Voće po želji
Priprema:
- Pomešati puding sa žumancima i malo hladnog mleka.
- Preostalo mleko zagrejati sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne provri, pa u njemu rastopiti čokoladu.
- Dodati pripremljeni puding i kratko prokuvati.
- Za pripremu krema - dodati bademe, kafu u prahu i oceđeni želatin (želatin je prethodno natopljen desetak minuta u hladnoj vodi).
- Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati u kremu i ostaviti da se smesa ohladi.
- Neposredno pre nego što se masa spoji sa želatinom, dodati čvrsto umućenu pavlaku.
- Piškote slagati u okruglom kalupu prečnika 22-24 cm, u krug i pokriti celu površinu kalupa.
- Na piškote naneti krem, zatim ponoviti sloj piškota i krema dok se ne potroši sav krem.
- Ostaviti tortu da se stegne, pa pažljivo ukloniti obruč kalupa.
- Šarlotu možete ukrasiti umućenom pavlakom i željenim voćem.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video