zimnica

S pravilnim metodama može opstati i MESECIMA: Pravilan način čuvanja CVEKLE (kuvane ili sirove)

0

Cvekla je veoma zdrava i nutritivno bogata namirnica, a uz pravi način čuvanja, može trajati što je duže moguće.

Cvekla se uz ispravan način može dugo čuvati
Cvekla se uz ispravan način može dugo čuvatifoto: Rui Elena/Shutterstock

Kao što je slučaj sa korenastim povrćem, i cvekla ume da se "izbora" i omekša i pre nego što se skuva, što mnogima može delovati prilično neprivlačno.

 

Ipak, postoje načini za čuvanje cvekle, a te metode su sasvim jednostavne i veoma efikasne. Jednu od njih podelio je za Express Čarls Haverfild iz kompanije Pakovanje i uvijanje, a ističe da će s njom trajati što je duže moguće.

 

Kožica cvekle se nabora usled gubitka vlažnosti i izloženosti vazduhu; zbog toga cveklu treba čuvati na hladnom i vlažnom mestu, s minimalnom izloženošću vazduhu, kao što je frižider. Istine je da se i kuvana cvekla najbolje čuva u frižideru, i to u odeljku za povrće. Ovo mesto ima nešto višu temperaturu i optimalan nivo vlažnosti, čime se može očuvati vlaga kod cvekve i neće se naborati brzo.

 

 

Ipak, postoji nešto što dodatno moramo znati.

 

Najbolji način da se čuva cvekla jeste da se vakuumira i zatvori. Kada  istisnete sav vazduh, manje su šanse da se razviju bakterije koje mogu da pokvare cveklu. Ako je čuvate, kupovnu, u originalnom pakovanju, bolje je da u nekom momentu promenite to pakovanje.

 

Kako navodi ekspert, ovo pomaže da se "sačuva svežina, ukus i tekstura na duži period" nego kada se čuva u originalnom pakovanju.

 

Kada stoji na polici, sve zavisi od načina na koji se čuva, jer s pravilnim metodama može trajati mesecima.

 

Cvekla, Zimnica
foto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

On je objasnio da kuvana cvekla može da stoji u frižideru do tri dana, ali dodaje:

 

Ako nećete do tada jesti cveklu, stavite je u zamrzivač u kesi iz koje ste istisli vazduh, a tako je možete sačuvati i do osam meseci.

 

Kada je reč o sirovoj cvekli, potreban je drugačiji pristup.

 

Dok kuvana cvekla treba da se čuva u pakovanju sa što manje vazduha, sirova može da se čuva bez dodatnog pakovanja. Ako je čuvate neopranu i neisrečenu, tako se čuva njena prirodna zaštita, koja pomaže u prevenciji gubitka vlažnosti. Najbolje je čuvati je na hladnom, tamnom mestu, s odgovarajućom ventilacijom, kao što je podrum ili odeljak za povrće u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

 

makonda-tracker