čokoladni oblačići

Mekani, sočan i izdašan KOLAČ SA MAKOM: Pravi se za 30 minuta, a TAJNI SASTOJAK daje mu slast (RECEPT)

0

Obogatite klasičan starinski kolač s makom ovom voćkom i, ako želite, čokoladnom glazurom, i dobićete slatkiš koji se pamti

Kolač s makom, jabukama i čokoladnom glazurom
Kolač s makom, jabukama i čokoladnom glazuromfoto: OttoPles/Shutterstock

Kolači s makom, klasici bakinog kuvara, spadaju u omiljene starinske poslastice na našim prostorima, a posebno u njima uživamo tokom jesenjih meseci.

 

Slatki, punog i intenzivnog ukusa tako bogati da su jedno do dva parčeta sasvim dovoljni, ovi dezerti su s razlogom tako popularni već godinama, a postoji sjajan način da ih učinite još sočnijima.

 

Sve što je potrebno jeste da im dodate sitno seckane jabuke iz kompota, koje pružaju i miris, i ukus i slast, a ako ga prelijete čokoladnom glazurom – nema tog kolača koji će moći da se uporedi s ovom jesenjomm magijom.

 

Sastojci:


Za kolač:

 

  • 2 manje jabuke
  • 2 jajeta
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše mleka
  • 1,5 čaša ulja
  • 200 grama maka
  • 2 čaše šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

 

Za čokoladnu glazuru:

 

  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike vode
  • 150 grama čokolade po ukusu
  • 70 grama margarina na sobnoj temperaturi

 

Priprema

  1. Umutite cela jaja, uz postepeno dodavanje šećera i jedne kesice vanilinog šećera, sve dok se ne otopi.
  2. Zatim postepeno dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  3. Sipajte mleko i ulje, pa mutite sporo.
  4. Na kraju ubacite mak i sitno seckane jabuke iz kompota i mutite još pet minuta.
  5. Sipajte glatku smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, najmanje 30 minuta, tj. sve čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva i čista.
  7. Potom stavite u šerpicu margarin, čokoladu, šećer i vodu, pa mešajte na srednjoj vatri dok se ne otopi, pa time prelijte vruć kolač.

BONUS VIDEO

Ručak + slatkiš na zlatiborski način

 

makonda-tracker