okrepljuje

Ovako su NAJLEPŠI LIKER pravile naše bake pre više od 100 godina: Starinski originalni recept za VIŠNJEVAČU

0

Najvažniji je postupak koji traje 40 dana 

foto: Alexander Varbenov/Shutterstock
foto: Alexander Varbenov/Shutterstock

Sočne crvene višnje polako se pojavljuju na pijacama i na drveću ko ima sreće da ga ima u svom dvorištu. Trešnje su daleko ukusnije od višanja i nemaju tu kiselinu kao višnje, ali su zato višnje kraljice brojnih kolača.

 

Osim za ukusne slatke pikanterije višnje se mogu koristiti i za pripremu jednog od najukusnijih napitaka, ukusnog likera od višnje, čuvene višnjevače.

 

Stare domačice su svoj recept podelile sa nama, a mi ih prenosimo vama. Ukoliko volite blage alkoholne napitke iz domaće radinosti ovaj recept zapišite i isprobajete.

Potrebno je:

 

  • 1 tegla od 3 kg
  • oko 500 g višanja
  • oko 500 g šećera
  • oko pola litre rakije (najbolje šljiva, neka blaža)
  • 1 flaša od 1 l 

 

RECEPT ZA VIŠNJEVAČU STAR 100 GODINA
RECEPT ZA VIŠNJEVAČU STAR 100 GODINA foto: Yulia Furman/Shutterstock

Priprema:

 

Višnje operite i stavite u teglu. Stavite preko višanja šećer, tako da višnje budu skroz prekrivene njime. Zatim na teglu stavite celofan i gumicu. Ostavite teglu na mestu gde ima dosta svetlosti, ali ne da baš ceo dan bude na suncu, već delimično u hladovini, delimično na suncu. 

 

Svakog dana promućakti ili blago pomešati sadržaj tegle. Potrebno je da stoji oko 40 dana, nakon čega se višnje procede, šećer će se do tada skroz rastopiti, a vi ćete dobiti sirup, koji se potom meša sa rakijom. Što je rakija kvalitetnija to će i višnjevača biti bolja.

 

Kad procedite, koliko tečnosti imate, tj sirupa od višnje, toliko stavljate i rakije... U zavisnosti od višnje, koliko je sočna, zavisi koliko će vam biti rakije potrebno. Obično to bude oko pola litre. 

 

Kad pomešate sipate u staklenu flašu i spremna je za konzumaciju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako se pravilno čisti kokos?

 

makonda-tracker