Najvažniji je postupak koji traje 40 dana
Sočne crvene višnje polako se pojavljuju na pijacama i na drveću ko ima sreće da ga ima u svom dvorištu. Trešnje su daleko ukusnije od višanja i nemaju tu kiselinu kao višnje, ali su zato višnje kraljice brojnih kolača.
Osim za ukusne slatke pikanterije višnje se mogu koristiti i za pripremu jednog od najukusnijih napitaka, ukusnog likera od višnje, čuvene višnjevače.
Stare domačice su svoj recept podelile sa nama, a mi ih prenosimo vama. Ukoliko volite blage alkoholne napitke iz domaće radinosti ovaj recept zapišite i isprobajete.
Potrebno je:
- 1 tegla od 3 kg
- oko 500 g višanja
- oko 500 g šećera
- oko pola litre rakije (najbolje šljiva, neka blaža)
- 1 flaša od 1 l
Priprema:
Višnje operite i stavite u teglu. Stavite preko višanja šećer, tako da višnje budu skroz prekrivene njime. Zatim na teglu stavite celofan i gumicu. Ostavite teglu na mestu gde ima dosta svetlosti, ali ne da baš ceo dan bude na suncu, već delimično u hladovini, delimično na suncu.
Svakog dana promućakti ili blago pomešati sadržaj tegle. Potrebno je da stoji oko 40 dana, nakon čega se višnje procede, šećer će se do tada skroz rastopiti, a vi ćete dobiti sirup, koji se potom meša sa rakijom. Što je rakija kvalitetnija to će i višnjevača biti bolja.
Kad procedite, koliko tečnosti imate, tj sirupa od višnje, toliko stavljate i rakije... U zavisnosti od višnje, koliko je sočna, zavisi koliko će vam biti rakije potrebno. Obično to bude oko pola litre.
Kad pomešate sipate u staklenu flašu i spremna je za konzumaciju.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Kako se pravilno čisti kokos?